IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще работи по създаването на Фонд за социални инвестиции

Банката ще действа съвместно с международни финансови институции

18:15 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Българска банка за развитие“ АД съвместно с международни финансови институции и инициативи ще започне в средносрочен план работата по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България, съобщи икономическото министерство. 

Мярката е част от приетата от Министерския съвет Стратегия 2017 – 2020 на ББР.

Целта е значително да се промени средата за развитие на социалните предприятия. До момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия бе основно по линия на грантова помощ от структурните фондове.

Все още се наблюдават различия между държавите-членки на ЕС и страните от Югоизточна Европа, които са резултат от различните условия на достъп до ресурси, предназначени за подкрепа на социалните предприятия. Със създаването на подобни фондове ще се постигне сближаване на равнището на държавите-членки на ЕС по отношение на достъпa до финансиране за предприятията от социалната икономика, казват от икономическото министерство.

По дефиницията на Еврокомисията социалните предприятия имат обществени цели. Бизнес активността им е насочена към високи нива на социални иновации, печалбите им се реинвестират предимно с оглед постигането на социални цели.

Методът на организация или собственост отразява мисията на предприятието, като се използват демократични принципи, фокусирани върху социалната справедливост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още