Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

BCause: Социалните цели са постижими при съдействие от публичния и частния сектор

Дарителите не могат да финансират трайно една социална услуга - могат да се намесят, когато ситуацията стане критична, посочи Елица Баракова от фондацията

гледано: 3660   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Социалните цели на България могат да бъдат постигнати чрез силно сътрудничество между местните власти и частния сектор. Това е мнението на Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, коментирано пред Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„В България има над 30 дневни центрове, които обслужват деца и хора с увреждания. За да не остане майката без работа са необходими добри социални услуги“, коментира тя.

Баракова посочи, че много частни организации могат да съдействат и да привличат дарения.

„Нашите нереформирани системи - здравна и социална, разбира се, пострадаха от пандемията“, напомни тя. Изпълнителният директор на Фондация BCause разкри, че от март насам чрез дарителски кампании са събрани повече от 24 милиона лева, което е съпоставимо с държавната помощ.

„В Плана за възстановяване на страната социалните цели минават през всички четири стълба от Плана за възстановяване след Covid, но са разположени най-вече в „Свързана България“, каза Баракова. Тя потвърди, че по време на общественото обсъжданe по плана са дадени повече от 40 становищата, които предстои да бъдат обобщени от правителството.

„Ние предлагаме повече сътрудничество на институциите на местно ниво с частни субекти и с организации с нестопанска цел и дневни центрове за подкрепа. За това няма законови пречки - има нужда от воля, добър бюджет и работа със заинтересованите страни. Много е важно дейностите да се извършат в синхрон“, коментира изпълнителният директор на Фондация BCause.

По думите на Баракова никога досега не е имало токова силен шум за дарителството в България, като по време на „Щедрия вторник“ са били дарени повече от 30 хил. лева.

„Дарителите обаче не могат да финансират трайно една социална услуга - те могат да се намесят, когато една организация тепърва започва или когато ситуацията е критична“, отбеляза тя.

Относно новия импулс към социалното предприемачество Баракова заяви, че са необходими повече програми за информираност, за да могат „децата от малки да възприемат тази идея“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 година
Те и сега си взаимодействат:Публичния сектор облага с данъци частния.С тях се финансира самият той и услугите му(част от тях обслужват и частния).

Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми