IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ и НКЖИ изготвиха планове за подобряване на безопасността

След като се изяснят финансовите разчети, мерките ще бъдат представени на синдикатите

18:05 | 17.10.14 г.
БДЖ и НКЖИ изготвиха планове за подобряване на безопасността

БДЖ и НКЖИ спешно са изготвили планове за подобряване условията на труд и безопасността в железниците и са ги представили на министъра на транспорта Николина Ангелкова, съобщи Министерството на транспорта.

Преди няколко дни транспортното министерство съобщи, че проверки на ИА „Железопътна администрация“ показват наличието на системен проблем, свързан с условията на труд на локомотивните машинисти. Имало проблеми и с поддръжката на подвижния състав и на жп инфраструктурата заради множеството кражби.

Основна констатация от проверката бе занижен контрол по поддръжката и техническото състояние на локомотивите. В резултат Ангелкова поиска бързи планове с мерки и заплаши със смени на ръководни кадри. 

Сега превозвачът и инфраструктурната компания са дали разчети как могат да бъдат подобрени условията на труд в железниците и да бъде повишена безопасността при превозите на пътници и товари.

Разписани са незабавни, средносрочни и дългосрочни мерки за ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, за подобряване на квалификацията на персонала и за повишаване на безопасността.

Предвиждат се незабавни действия от двете компании за проверка на системите за влакова диспечерска радио връзка и автоматичната локомотивна сигнализация, както и въвеждане на процедури за ежедневен контрол. Изготвен е и график за обучение на експлоатационния персонал. 

В началото на следващата седмица министър Ангелкова ще обсъди с ръководствата на жп компаниите приоритетните действия и необходимите финансови средства за тяхното изпълнение, а след това те ще бъдат представени на синдикатите.

По първоначални изчисления, необходимите средства за първоначалните  мерки  са в размер на 1,5 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още