IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствената обстановка постепенно се нормализира

Трябва да свикваме с обилни валежи и наводнения, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

08:51 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	За 30 часа над Кърджали са се изляли почти 90 литра вода на кв. метър. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

За 30 часа над Кърджали са се изляли почти 90 литра вода на кв. метър. Снимка: БТА 

Продължават възстановителните работи в много региони на страната след ураганните ветрове и пороите, които сполетяха страната през двата почивни дни. Петима души загинаха, като обстановката наложи и намесата на части на армията.

Бедствено положение обявиха през последните часове редица общини заради лошите метеорологични условия, обхванали страната в последните дни. Заради дъжд, сняг и вятър през последното денонощие са подадени стотици сигнали от граждани за разрушени покриви, огради, комини, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване.

„Предвид климатичните промени ще трябва да свикваме с обилни валежи и наводнения, ще има и други екстремни явления като горски пожари, засушаване и ураганни ветрове”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ по повод на поредните наводнения в страната. 

Продължават да бъдат високи нивата в повечето речни басейни, но валежите намаляват, отчитат от Министерството на околната среда и водите.

Обстановката в област Бургас се нормализира, като на територията на бургаски регион има отделни населени места с прекъснато електрозахранване, отчитат от областната администрация. Екипи на ЕVN работят по отстраняване на авариите, очаква се днес до обяд проблемите да бъдат решени.

При дежурния в Областна администрация Бургас не са постъпили данни за бедстващи хора през изминалата нощ. Постъпили са обаче редица сигнали за имуществени щети.

От АПИ отчитат, че републиканските пътища са проходими при зимни условия. Дъжд вали в областите Пазарджик, Благоевград и София. Сняг вали в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян и Търговище, както и в района на Боровец. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени, обработени и опесъчени. Намалена видимост поради мъгла до 100 м има областите Враца, Търговище и Шумен, както и в района Харманли, а до 150 м в района на Балчик.

Временно се ограничава движението по път III-866 Девин - Кричим при км 68+500, поради свличане на земна маса и паднали дървета, съобщават от АПИ. От там допълват, че път I-9 в участъка Златни пясъци-Балчик, който временно бе затворен, вече е отворен за движение.

Припомняме, че мъж на 45 години и дете на 9 години се удавиха в река в местността „Щавен" в село Илинденци, община Струмяни. Все още не са ясни причините, довели до трагичния инцидент. В област Смолян, мъж и жена паднаха с колата си в река при град Девин. Телата на двамата не са намерени, като търсенето им за бе преустановено вчера и продължава днес край язовир „Цанков камък”.

Друга жена от Шумен е изчезнала в Петрич, като за нея се предполага, че е паднала край водите на р. Луда Мара. Заради обилните превалявания Луда Мара е много буйна и нивото ѝ е повишено. На 31 януари поради загина и 30-годишна жена, след като дърво пада върху автомобила ѝ, който се е намирал на третокласен път между селата Ценово и Новград в област Русе. 

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още