IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствено положение е обявено в Неделино и Симитли заради проливните валежи*

Най-обилни валежи в област Смолян са паднали в Златоград

11:36 | 12.12.21 г.
<p>
	Река Места също приижда, залят е част от пътя Банско-Гоце Делчев при м. Момина кула. Снимка: Божинар Стоилов, БГНЕС</p>

Река Места също приижда, залят е част от пътя Банско-Гоце Делчев при м. Момина кула. Снимка: Божинар Стоилов, БГНЕС

Бедствено положение е обявено тази нощ в община Неделино заради поражения от проливните дъждове, съобщи кметът Боян Кехайов, цитиран от БТА. Река Неделинска е преляла на места, затворени са пътища, активирани са свлачища в общината. Тежка е ситуацията и в съседната община Златоград, където през последните няколко дни са паднали 260 л/кв. м валежи, според информация от кмета Мирослав Янчев. Река Върбица е повишила заплашително нивото си, преляла е през нощта в критичен участък в пределите на Златоград.

Обстановката в Неделино и Златоград постепенно се стабилизира, след проблемите през нощните часове, казват от общинските администрации.

Няколко тежкотоварни автомобила са пропаднали в района на бензиностанцията в Неделино след свличане на земни маси.

Затворен е пътят Неделино - Смолян, а за няколко часа през нощта е била прекъсната и пътната връзка Неделино - Крайна - Кърджали. В много села в общината има активирани локални свлачища. Екипи на общината и пожарната работят денонощно за справяне с бедствената обстановка в Неделино.

В Златоград не се стигна до обявяване на бедствено положение, тъй като критичната ситуация бе овладяна през нощта, каза кметът Мирослав Янчев.

Най-обилни валежи в област Смолян за последното денонощие са паднали именно в Златоград - 138 литра за квадратен метър, според данни на Метеорологичната станция на Рожен.

Междувременно бедствено положение бе обявено в община Симитли заради проливните дъждове през последните две денонощия.

След интензивните валежи има много наводнени къщи в три села в общината - Крупник, Черниче и Долно Осеново. Сериозни материални щети са нанесени по редица пътища. Компрометирани са и водопроводни съоръжения. Към момента изцяло е затворен за движение пътят за село Сушица.

През тази нощ е имало свличане на земна маса и наводнения в района на Кресненското дефиле.

По-късно частично бедствено положение бе обявено в област Смолян заради пораженията от поройните дъждове, включително в сила за четири от общините в областта - Неделино, Смолян, Девин и Рудозем, а в Борино и Мадан частично. 

*Новината е допълнена в 11:59 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още