IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедственото положение в община Харманли заради пожара остава в сила

Над 40 хил. декара обхвана огнената стихия, възникнала вчера следобед

11:16 | 21.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Между 40 000 и 45 000 декара е обхванал възникналият вчера следобед пожар между селата Изворово и Дрипчево в община Харманли, съобщи областният кризисен щаб. 

Заради големите мащаби на стихията и опасността за населените места от 18.00 ч. вчера в общината е обявено частично бедствено положение, което и днес остава в сила.

Към 22.50 ч. огънят бе спрян до с. Изворово, а цялата налична техника на подразделенията на пожарната в Хасковска област бе използвана за овладяването на огъня.Според главния комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", който снощи бе в кризисния щаб в с. Изворово, това е най-големият пожар в Хасковско от началото на сезона. 

Днес борбата с огъня продължава. На място са 14 пожарни екипа, гасителна техника на горските, както и военните от специализираното звено за борба с пожарите от поделение 52 740 в Хасково, уточни говорителят на областната администрация Нели Вълканова. 

Над 200 души, сред които и доброволци, са по фронтовете на пожара. В овладяването на огъня се включват противопожарен хеликоптер от авиобазата в Крумово и две тежки верижни машини от енергийния комплекс "Марица-Изток", които ще прокарват просеки в обхванатите от огъня горски масиви.

От община Харманли е осигурена храна, вода и медицинска помощ за жителите на Изворово и за екипите, които работят за потушаването на пожара.

Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 се включиха в гасенето на големия горски пожар в Хасковско днес по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Пожарът гори от вчера в землищата на селата Дрипчево и Изворово, община Харманли, и село Оряхово, община Любимец, област Хасково.

Все още от МВР не се съобщават предполагаемите причини за възникването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още