IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ освободи шефовете на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица Изток"

Самото ръководство на енергийния холдинг беше сменено през миналата седмица

12:49 | 26.06.13 г. 4
БЕХ освободи шефовете на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица Изток"

Само седмица след като беше сменено ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) той одобри сериозни промени по върховете на държавните енергийни компании. От съобщение на холдинга стана ясно, че Съветът на директорите е освободил директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Борисолав Борисов. Постът ще бъде даден на Сава Савов. 

От Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" си отиват още Валентин Николов, Теодор Шопов и Валентин Груев. Техните места се заемат от Иван Генов, Александър Николов и Георги Христозов. 

Сменен е още и изпълнителният директор на „Мини Марица изток” Теодор Дребов, както и един от членовете на Съвета на директорите на въгледобивното дружество Димо Димов. Новоизбраните членове в състава на СД на „Мини Марица изток” ЕАД са Станимир Казлачев и Щерьо Щерев.

Промяна в Съвета на директорите има и в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, след като бе освободен Георги Христозов.  Новоназначен в състава на СД е Михаил Митков. 

От БЕХ не дават повече подробности за мотивите за тази промяна, нито изпращат биографични справки за новоназначените. 

Припомняме, че на 18 юни с решение на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев беше сменено ръководството на БЕХ. Първоначално също не бяха дадени мотиви за това. Ден по-късно Стойнев уточни, че причината е, че досегашният шеф Михаил Андонов е подсъдим и е изгубил правото си за достъп до секретна информация. 

За освобождаването на Божан Стоянов и Тодор Шопов обяснения не бяха дадени. 

За промяна в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" се заговори още през април. Служебният министър Асен Василев беше категоричен, че ще смени ръководителите на няколко енергийни дружества, но масови оставки така и не последваха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Причината за тази оценка е, че страните през които ще премине TAP вече имат енергийна диверсификация , за разлика от България, която е почти на 90% зависима от руските доставки.Освен това България, чрез дружествата си Булгаргаз и Булгартранзгаз, ще загубят от това че руският газ през територията на страната ни ще се транзитира по тръбата на Южен поток. От това ще намалеят приходите на Булгартранзгаз и той ще бъде поставен на колене.Вашингтон изоставя Източна и Югоизточна Европа на Русия, каза от своя страна енергийният експерт Алекс Алексиев. Това е една огромна стратегическа грешка, за която САЩ и ЕС ще платят висока цена, каза още той.Единственият полезен ход е страната ни е организирането на собствения добив, защото вече няма подкрепа от страна на САЩ и ЕС, заяви Димитър Иванов. Друга стъпка е да се договорят доставки от Румъния, които бяха забранени от предишните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Азерският газ няма да тече по Набуко Запад", който трябваше да преминава през България, а по алтернативното трасе на тръбопровода *** (Трансадриатически газопровод), което преминава през Турция, Гърция и отива в Италия.Официалното решение ще бъде оповестено утре или други ден.То вече е взето на 21 юни тази година, заяви енергийният експерт Илиян Василев, който даде пресконференция заедно с Красен Станчев, Христо Казанджиев, Димитър Иванов и Алекс Алексиев.Това е една нова Ялта", на която се е разпределяло отново геополитическо влияние, каза още Василев. Той заяви, че представителите на азербайджанската компания Сокар, която е акционер в находището Шах Дениз II, e бил в България тези дни и е имал среща с икономическия министър Драгомир Стойнев. Но информация от нея няма, допълни Василев.Енергийният експерт посочи, че решението да бъде избран проектът ТАP е политическо и България е била изоставена от своите евроатлантически партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Еми това е цел номер едно на това правителство. Там е парата. Изобщо не им пречат "разхождащите се"! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
...за да няма кой да издаде новите заеми и престъпни схеми на БСП и ДПС, с които се целят да доведат НЕК и БЕХ до фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още