IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ поиска ограничения за фотоволтаичните централи

От ВЕИ-сектора настояват за международен одит на енергийния холдинг, който да покаже откъде идват загубите

16:05 | 04.10.13 г.
БЕХ поиска ограничения за фотоволтаичните централи

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е предложил ограничения в работните часове на фотоволтаичните централи, става ясно от писмо на холдинга, изпратено до Народното събрание и Министерството на икономиката и енергетиката.

Държавната компания е поискала още въвеждането на данък от 30% върху енергията, произведена от фотоволтаичните централи.

От Българската фотоволтаична асоциация реагираха с официална позиция на тази идея. Мерките ще доведат до фалит на цял един сектор и до допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната, пишат от институцията.

Те поискаха международен одит на БЕХ, който да покаже откъде идват загубите в някои от звената на холдинга. Според позицията на БФА без да бъде потърсена причината за финансовото състояние на БЕХ, няма да могат да бъдат потърсени решения за оздравяването и устойчивото развитие на енергетиката.

Секторът на производство на енергия от възобновяеми източници е най-големият частен инвестиционен отрасъл в България, коментират още от БФА и посочват, че през последните три години вложенията в него възлизат на 3 млрд. евро. Разкрити са 10 хил. пряко свързани работни места и още толкова – от прилежащи дейности, смятат те.

Според представителите на „зелените“ централи направеното предложение не се вписва по никакъв начин в заявената от правителството политика за намиране на устойчиви и ефективни решения за развитие на българската енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още