Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БЕХ получи две обвързващи оферти за заем

Нищо фатално няма да се случи с либерализацията на електроенергийния пазар, смята енергийният министър Теменужка Петкова

Осем банки - в два консорциума от по четири банки, са подали оферти за отпускане на заем за Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че в момента работна група оценява предложенията, за да бъдат избрани най-добрите условия за отпускането на заема и най-добрата цена на ресурса.

От БЕХ уточниха, че всички участници отговарят на заложените критерии за отпускането на мостови заем в размер на до 650 млн. евро. След преценка на предложенията избраният кандидат ще бъде поканен за провеждане на преговори по сключване на договор за мостово финансиране.

11 големи международни банки бяха заявили интерес за участие в процедура по пряко договаряне за отпускане на заема. Срещу него няма да бъдат отпускани държавни гаранции. В началото на седмицата Петкова съобщи за първата оферта за отпускане на заем за държавната енергетика. 

Средствата са необходими за преодоляване на един от най-сериозните проблеми за сектора - междуфирмената задлъжнялост. Националната електрическа компания (НЕК) например дължи към 1 млрд. лева на двете "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово. Те от своя страна дължат 400 млн. лева на Мини Марица - изток, а мините имат задължения към свои доставчици и към бюджета, посочи Петкова.

Припомняме, че през пролетта на 2015 година НЕК и двете "американски" централи постигнаха споразумение за намаляване на цената за разполагаемост. По силата му НЕК ще пести по 100 млн. лева на година, но то може да влезе в сила само, ако държавната компания изплати своите задължения към централите.

Теменужка Петкова коментира още и търговията на българската електроенергийна борса. Според нея работата на борсата досега е показала, че цените се определят на пазарния механизъм на търсенето и предлагането. Цените са ниски и такава е ситуацията и в целия регион, защото потреблението е свито.

Още по темата

Пълната либерализация на енергийния пазар означава от една страна именно пазарно определяни цени, а от друга - възможност потребителите свободно да избират доставчиците си на електроенергия, допълни още Петкова. Според нея нищо фатално не може да се случи при отварянето на пазара.

Практиката в други държави показва първоначално поскъпване на електроенергията - в Румъния например това е било в рамките на между 3 и 7 на сто. След това обаче цената пада дори под нивото отпреди либерализацията, което е доказателство, че пазарът е изиграл своята роля, обясни енергийният министър.

В момента активно се работи за определяне на модела на либерализацията, както и за компенсаторния механизъм за уязвимите потребители. Сега помощи за отопление получават 274 хил. лица и домакинства. Вероятно тази група ще се разшири, още повече, че в момента помощи за отопление се ползват само в рамките на отоплителния сезон - пет месеца от ноември до март, а сметките за електроенергия са целогодишни. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Здравей,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Роуз Anna, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (roseannamoore70@gmail.com)

Още от Икономика и политика
Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души