IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ ще дължи 70 млн. долара на Газпром, ако не приеме решение за "Южен поток"

Сумата ще представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, разкрива стенограмата от правителственото заседание в сряда

11:48 | 09.11.12 г. 3
БЕХ ще дължи 70 млн. долара на Газпром, ако не приеме решение за "Южен поток"

Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) не приеме окончателно инвестиционно решение за участието на България в изграждането на проекта "Южен поток" до 15 ноември 2012 г., дружеството ще дължи на "Газпром" сумата от 70 млн. долара. Сумата представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, която вече е договорена.

Това гласи текст от протокола между БЕХ и „Газпром“, подписан в края на август, цитиран от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на последното заседание на правителството тази сряда, става ясно от стенограмата от заседанието, публикувана на сайта на Министерски съвет.

"Тъй като се чуха спекулации защо нашият газопровод е по-скъп от сръбския, тук следва да обърна внимание, че дължината на българското трасе с лупингите е почти два пъти по-голяма от дължината на сръбското трасе, имаме много повече съоръжения като измервателни станции, компресорни станции, отколкото сръбският вариант. И това е изчисление на проектанта. След провеждане на процедурите сумата за строителство може да излезе съвсем различна", коментира Добрев по време на заседанието.

В тази връзка икономическият министър допълнил, че преди около две седмици Сърбия е взела окончателното си инвестиционно решение за проекта "Южен поток", а Унгария – преди седмица.

По думите на ресорния министър посещението на председателя на Управителния съвет на руския газов гигант Алексей Милер, първоначално планирано за днес 9 ноември, което беше представено като подписване на договор за изграждане на "Южен поток", всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода от страна на България. Визитата на Милер и разговорите по темата все пак бяха отложени заради обявения траур поради кончината на патриарх Максим.

Припомняме, че вчера стана ясно, че трасето на газопровода ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система.

В четвъртък  Добрев посочи, че ползите от "Южен поток" за България са многостранни и изтъкна приходите от транзита на газ, които ще получава страната ни, както и разкриването на нови работни места. Той потвърди и стойността на инвестицията в проекта, която ще бъде над 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
CGY
преди 11 години
Ако се направи паралел между България и Русия и "преходите", ще се открият много "напълно случайни" прилики... Разликата е единствено в мащаба! По темата- държавници в отнешенията на малките с големите не са търпени дълго време ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
На руснаците самата им държава е мафия.С държавно-мафиотска организация трудно се работи. Въобще ако искате да сте добре не правете нищо с руснаци. В случая правителството няма избор и трябва да се договаря с тези рекетьори.Но на мен не ми е ясно защо някой във форумите венцеславят насилниците си. За Америка пишете глупости, но я ми дайте един пример когато ни е прекарала. Защо Шеврон не ни съди за 1 милиард въпреки че имаше договор да проучва шистов газ. Догато се прегръщате с русита ще ходите гладни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Ха ха! Сега разбрах истинската причина за отстъпката!!! :)))Русия никога не е давала отстъпка за бг, защото мафията не е искала да има такава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още