IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците ще имат индивидуални планове за интеграция у нас

Средства за интеграция на чужденци ще бъдат превеждани целево на общинските власти

10:33 | 21.06.16 г. 2
Бежанците ще имат индивидуални планове за интеграция у нас

Възможността за сключване на индивидуални планове за интеграция ще имат чужденците, които са получили убежище в България или са под международна закрила. Това предвижда нова наредба, която урежда условията за интеграция на бежанците у нас, публикувана за обществено обсъждане.

С нормативния акт се определят и източниците на финансиране на политиката по интеграция – европейските фондове, сред които „Убежище, миграция и интеграция, оперативни програми, международни и чуждестранни финансови инструменти, както и национално финансиране. Средствата за мерките за интеграция ще бъдат превеждани целево на общините.

Наредбата предвижда общините да изготвят проекти за интеграция на чуждите граждани, а след одобрението им – кметовете ще изпращат в Държавната агенция за бежанците броя чужденци с предоставено убежище, които могат да бъдат включени в проекта.

В самата агенция, още по време на процедурата за предоставяне на убежище, пък ще бъдат изготвяни интеграционни профили на чужденците. На тяхна база ще бъдат изготвяни и индивидуалните планове за интеграция на бежанците в отделните общини. В тях ще бъдат описвани конкретните мерки за интеграция на чуждите граждани и сроковете за тяхното изпълнение.

След сключване на споразумението за интеграция на бежанците ще бъде осигурявано жилище, за децата – детска градина или училище, обучения по български език, както и здравно осигуряване и обслужване.

Бежанците ще могат да получат още и професионално ориентиране и включване в обучение, както и да бъдат включени в програми и мерки за заетост.

По преценка на местната власт в споразумението могат да бъдат добавяни и други дейности, става ясно още от предложението, изготвено от експертите от вътрешното министерство. Текстовете предвиждат още агенцията за бежанците да осигури транспорт на бежанците и членовете на техните семейства до приемащата община.

Чуждите граждани, които са получили убежище или статут на бежанец, имат същите права и задължения като българските граждани, с изключение на правото да участват в избори и да създават политическа партия, както и да членуват в партия. Бежанците нямат право да станат военнослужещи, както и да заемат длъжности, които по закон изискват българско гражданство, е записано още в наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Абе... що не земем да пишем всичкото *** у нас като бежанци и да искаме ежегодно още и още пари за интегрирането им?Както дълги години гърците изплащаха пенсии на над 100 000 починали гърци и ги финансираха отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
мнооо добре Българите ги дезинтегрират, а тея въглени интергират, еееми после що напускали 160 души страната ни на ден - еми ей за тва ...... че да напускат ве после "ново-интегрираните" да плащат дълговете на евроатлантиците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още