IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус има интерес към сътрудничество с български фармацевтични фирми

София и Минск подписаха споразумения в областта на инвестициите, земеделието и спорта

15:55 | 25.09.15 г.
<p>
	Заседание на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо сътрудничество в Минск. Снимка: МЗХ</p>

Заседание на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо сътрудничество в Минск. Снимка: МЗХ

Беларус проявява интерес към сътрудничество с български фирми в областта на фармацията и вноса на медицинско оборудване от България, както и към създаване на съвместни предприятия. Това стана ясно на среща в Минск на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева със зам.-министъра на икономиката на Беларус Антон Кудасов.

Срещата е част от Петата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо сътрудничество, съобщи Министерството на икономиката.

По време на сесията е подписано двустранно споразумение за сътрудничество и е договорено провеждането на съвместен бизнес форум в България в началото на следващата година.

След срещата изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев подписа  меморандум за сътрудничество между Агенцията и Националната агенция за инвестиции и приватизация на Беларус. Меморандумът дава възможност за привличане на белоруски фирми с инвестиционен потенциал в България и размяна на информация за възможностите за инвестиции и приватизацията в Беларус на български компании.

България и Беларус подписаха и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието и безопасността на храните. Споразумението от българска страна подписа зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

По време на сесията той подчерта необходимостта от обединение на държавите в борбата с болестите по животните, които могат да доведат до големи проблеми и загуби за икономиката. Цветан Димитров проведе среща и със своя беларуски колега Игор Брило, на която бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на млечното овцевъдство, водоплаващите птици, безопасността на храните, както и обмен на информация по отношение на ветеринарните и фитосанитарни сертификати за търговия.

В Минск министърът на младежта и спорта Красен Кралев и беларуският му колега Александър Шамко - министър на спорта и туризма, подписаха споразумение за сътрудничество в областта на физическата култура и спорта.

Двете държави ще обменят информация, знания и опит за най-новите постижения в спорта, научните разработки, спортната диагностика, методите за медико-биологично осигуряване и използването на най-съвременна научна апаратура при подготовката на елитни спортисти, съобщи Министерството на младежта и спорта.

България и Беларус ще си сътрудничат и в областта на спортния маркетинг, управлението на спортни обекти и съоръжения, при организирането на съвместни учебно-тренировъчни лагери, както и за установяване на преки контакти между националните федерации и центровете за олимпийска подготовка. Важен акцент в документа е и борбата срещу използването на забранени вещества и методи в спорта.

Александър Шамко обърна внимание на факта, че България има отлични климатични условия и предоставя добра възможност за организиране на съвместни лагер-сборове.

Домакините показаха на министър Кралев и спортния комплекс "Минск-Арена", който се състои от три зали. Най-голямата е за хокей на лед с около 16 000 седящи места. В съоръжението има още колодрум и ледена пързалка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още