IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без яснота за процедурата ДКЕВР няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Енергийният регулатор е открил пропуски в Закона за енергетиката и е изготвил проект за промени

16:36 | 03.02.15 г.
Без яснота за процедурата ДКЕВР няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Процедурата по отнемане на лицензите на трите електропреносни дружества е достигнала до задънена улица - проверките са приключили, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила пропуски в Закона за енергетиката относно отнемането на лицензите.

Комисията, заедно с юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е изготвила проект за промени в Закона за енергетиката, за да попълни липсите, съобщи пред парламентарната комисия, наблюдаваща работата на ДКЕВР, членът на регулатора Милена Миланова. Тя обаче призна, че проектът не е представен никъде и обеща да го връчат на депутатите.

Валентин Николов от ГЕРБ разкритикува ДКЕВР за това, че проектът не е внесен досега, още повече че процедурата за промяна на Закона за енергетиката между първо и второ четене на текстовете се "затваря" в четвъртък.

Илиян Илиев, член на ДКЕВР, посочи, че предложенията на енергийния регулатор се отнасят само до функциите и статута на особения управител, които не са ясно определени в закона. (При отнемането на лиценз се предвижда в дружеството да влезе особен търговски управител, който да ръководи съответното ЕРП до прехвърляне на собствеността - бел. ред.) Не е ясно и как този управител се разпорежда със собствеността на дружествата.

Днес ДКЕВР представи пред депутатите стъпките по процедурата за отнемане на лицензи на трите крайни снабдители (част от дейността на ЕРП-тата) от пролетта на 2014 година.

Тогава Националната електрическа компания (НЕК) се оплака, че и трите дружества са прихващали свои вземания от държавната компания. Тези действия са довели до влошаване на финансовото състояние на НЕК.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че след процедурата за отнемане на лиценза старият състав на регулатора е започнал и одити на дейността електроразпределение и не може да се иска отнемане на лицензи на базата на тези нарушения по вече откритата процедура.

По отношение на прихващанията проблемът е бил в механизма. "Няма пари, които снабдителите да дължат на НЕК", категорична беше Тодорова.

Старият състав на ДКЕВР е трябвало да прецени дали да започне процедура за отнемане на лиценз на базата на одитите по дейността по електроразпределение, представени в края на май 2014 година. В докладите тогава бяха открити почти 3 хил. нарушения на трите дружества. Тодорова посочи в предишно изслушване в парламентарната комисия, че част от тях са незначителни.

ДКЕВР е поискала от дружествата да прекратят тази практика и е провела няколко заседания по казуса, стана ясно от думите на Миланова.

На базата на проверките енергийният регулатор връчи три наказателни постановления, всяко на стойност от 1 млн. лева. Трите дружества са обжалвали постановленията, като по две от делата - на EVN България и Енерго Про, на първа инстанция в районен съд санкцията е потвърдена и делото се разглежда на втора инстанция пред административен съд.

За делото на ЧЕЗ - България се чака решение на районния съд, тоест на първа инстанция.

ДКЕВР не е спряла проверките на място за качеството на електричеството, обясни Илиян Илиев. През 2013 година например ЧЕЗ е била глобена с 1 млн. лева глоба за оставени без напрежение седем подстанции в София. При сигнали за намалено напрежение се изпраща анализатор, който отчита напрежението на всеки 15 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още