Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Без кино и театър в цялата страна за неопределен период

В Плевен и Габрово затварят и детските градини, става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев

Без кино и театър в цялата страна за неопределен период

Снимка: Pixabay

В цялата страна се забранява провеждането на културни мероприятия, а спортните се ограничават. Първоначално забраната за посещения на театри и кина трябваше да важи само в регионите с установени случаи на коронавирус - Габрово и Плевен, но по настояване на министъра на културата Боил Банов ограничителните мерки се разширяват.
Това се разбира и от заповедите, които издаде здравният министър Кирил Ананиев.

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България министърът на здравеопазването разпореди карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим. 

Още по темата

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация. Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.
 
В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:
- Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;
- Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;
- Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;
- Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).
 
На територията на всички други административни области:
- Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
- Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
- Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
- На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.
 
Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки. Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
остана ни само цирк 'Тиква'.... баси и това успя да монополизира тоя човек!
2
 
11
 
1
преди 4 месеца
това вече е тежък удар ... ша са опиенчи народът ...

Още от Икономика и политика
Нова блокада на Орлов мост, палатки има и пред Министерски съвет