IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без ток са над 600 населени места

В осем общини положението остава бедствено заради обилния снеговалеж

09:30 | 10.03.15 г.
Без ток са над 600 населени места

Заради обилните снеговалежи от последните дни и последвалите аварии по мрежата без ток са 615 селища. Има доста затворени пътища, най-вече второстепенните, в засегнатите от снега области. Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването, съобщи БНР.

Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън, по информация на "Гражданска защита".

Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации. Областният управител Недялко Славов каза, че ако атмосферните условия позволят, днес ще бъде направен оглед с хеликоптер.
„Към момента са затворени за преминаване Превала и Печинско. За Превала алтернативният маршрут е през Пампорово –Стойките, Печинско остава затворен, проходим е само за високопроходима техника при спешни случаи. Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата, заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини“, каза той.

Областният управител допълни, че целият състав на 101-ви Алпийски батальон помага на населението. Има проблеми с ВиК мрежата, защото няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване. Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството. Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни.

Първан Секиранов, директор на дирекция "Оперативни действия" в дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви: „По наша информация, в Смолянски регион нещата вървят към подобряване. През нощта са предоставили хранителни продукти в Рудозем. Има блокирани хора вече трети или четвърти ден в хижа "Христо Смирненски".

"Ситуация като сегашната не е имало повече от 25 години насам, толкова много сняг – мокър и тежък, който пречувпа стълбове на електропреносната мрежа", заяви пред телевизия Bulgaria On Air Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие.

Той предупреди, че е време да се мисли за превенция, тъй като при предстоящото топене на снега се очертават рискове от наводнения и активизиране на свлачища.

Експертът препоръча общините и областните управители, които отговарят за язовири, да изчислят с помощта на специалисти колко вода се очаква да постъпи и да се освободят необходимите обеми, за да не се стигне до преливане на язовири.

В някои съоръжения се очаква за кратко време да постъпят големи количества вода, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още