Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безкасовите плащания у нас бележат 30% ръст от началото на пандемията

В България предстои ускоряване и оптимизиране на платежните процеси

Безкасовите плащания у нас бележат 30% ръст от началото на пандемията

Снимка: Pixabay

С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти или с електронни пари за първото шестмесечие на тази година в сравнение със същия период на 2020г. Това заяви по БНТ в  подуправителят на БНБ и ръководител на Управление "Банково" Нина Стоянова.

Според нея, от една страна, това може да бъде разчетено като сигнал за икономическо възстановяване, но също и като сигнал, че се използват все по-активно банковите канали за разплащане, както и каналите на останалите доставчици на платежни услуги. 

Още по темата

В Европа повече от половината плащания се извършват с банкови карти.

От БНБ предвиждат догодина трендът да се запази и ръстът на безкасовите плащания да продължи, движейки се около иновациите в платежните услуги.

Според Нина Стоянова тепърва у нас ще има ускоряване и оптимизиране на платежните процеси като се има предвид и съчетаното ползване на новите технологии - мобилните приложения за разплащане, незабавните плащания, QR- кодовете.

Стоянова смята, че е необходимо задълбочаване на регулацията при криптовалутите. През 2022 година се очаква да бъде приет регламент, който да отстрани анонимността при операциите с криптовалута.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 януари