Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безплатните лекарства през COVID зоните са за осигурени пациенти

С вноски на здравноосигурените не може да се плащат лекарствата за неосигурените, посочват от НЗОК

Безплатните лекарства през COVID зоните са за осигурени пациенти

Снимка: Bloomberg LP

Здравнонеосигурените пациенти, преминали на преглед през COVID зона, няма да могат да получат безплатни лекарства. Безплатната терапия с различни лекарства, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването, се полага на осигурени лица.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) посочват, че с пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани не може да се плащат лекарствата за неосигурените. Този казус трябва дабъде разрешен от държавата, заявяват от Здравната каса. 

Преди дни от НЗОК публикуваха правила за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19 за времето на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на посоченото остро инфекциозно заболяване.

Още по темата

„Дори в COVID зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някои от посочените от МЗ безплатни медикаменти, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката“, каза за БТА главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Инициативата за разкриване на COVID зони на здравния министър Стойчо Кацаров е част от концепцията да започне изцяло амбулаторно лечение на пациенти с коронавирус.

За да работят лечебните заведения за доболнична медицинска помощ като COVID зони, те трябва да подпишат анекс към договора си със Здравната каса. Това е необходимо, за да се използва механизмът през зоните да се изписват безплатни лекарства за лечение на леките случаи на коронавирус, обясни преди дни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати