IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатните лекарства за COVID са достъпни в аптеки с договор с НЗОК

Министерството на здравеопазването е взело мерки, за да предотврати недостиг

12:16 | 17.09.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички аптеки, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще могат да изпълняват рецепти с лекарствата, включени в списъка на здравното министерство за лечение на COVID-19. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Пациентите ще получат толкова опаковки, колкото е преценил лекуващият ги лекар за терапевтичния курс. На една рецептурна бланка ще могат да бъдат изписвани до 3 вида лекарства от основните групи – антибиотици, антиагреганти, кортокистероиди, бронходилататори, нискомолекулни хепарини.

Зам.-министърът не очаква дефицит на лекарства от включените в списъка на здравното министерство. Според него са възможни малки изключения по отношение на нискомолекулните хепарини, но този дефицит е в целия свят.

Ведомството е взело всички необходими мерки, за да предотврати недостиг и да осигури допълнителни количества както за болниците, така и за извънболнично лечение.

Според Петров не може да се очаква дефицит и поради факта, че включването на тези лекарства в списъка на МЗ ще бъде стимул за компаниите производители и вносители да ги осигуряват редовно на нашия пазар.

От днес пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. 

В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има лек проблем с нискомолекулните хепарини, но това го има в целия свят, уточни Петров по БНТ.

„Зоните концентрират на едно място диагностика, лабораторни изследвания и предписване на лекарствата. Те ще освободят лекуващите лекари, за да не се смесват потоци при тях, за да може и те да продължат лечението на останалите болни“, обясни заместник-министърът на здравеопазването.

Очаква се в рамките на две седмици COVID зоните да станат 150, допълни той.

Димитър Петров обясни, че най-леките случаи на коронавирус все още могат да се консултират от личните лекари дистанционно. Тези пациенти нямат симптоми и нямат нужда от лекарствата. Ако имат нужда от тях, трябва да отидат в COVID зона, където да направят допълнителна диагностика.

Петров уточни, че навсякъде, където има медицински центрове, които отговарят на изискванията, могат да сключат договори. Те ще получат, освен финансирането за преглед, и по 15 хил. лева за работа в неблагоприятни условия, могат да заявят апаратура за лечение на COVID за около 50 хил. лв.

Има достатъчно стимули, за да започнат тези центрове за работят, каза Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ивермектина включен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ивермектина включен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още