IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през август падна до 9,3%

На годишна база равнището й е по-ниско с 1,1 процентни пункта, отчита Агенцията по заетостта

17:38 | 14.09.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През август равнището на безработица продължава да намалява - за пети пореден месец. Спрямо юли показателят се понижава с 0,1 процентни пункта до 9,3%, отчита Агенцията по заетостта (АЗ).

На годишна база равнището на безработица е по-ниско с 1,1 процентни пункта.

От агенцията посочват, че търсенето на работна сила на първичния пазар на труда нараства спрямо същия месец на 2014 г., което предполага подобрение на икономическата ситуация в активния летeн сезон.

В бюрата по труда през август са регистрирани 306 821 безработни, като спрямо юли те намаляват с 2 960 души, а в сравнение с август 2014 г. - с 35 682, което е най-голямото намаление за месеца от 2008 г. насам.

Регистрираните младежи без работа до 29 г. са 46 840 души и представляват 15,3% от всички безработни. Тенденцията за намаляване на броя им е за седми пореден месец.

На работа през август 2015 г. са постъпили общо 14 186 безработни. От тях започналите на първичния пазар са 13 124 лица, чрез субсидирана заетост са постъпили 1 062 лица, по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" - 573 безработни, по програми за заетост - 452 лица, по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта - 37 лица.

През август в бюрата по труда са заявени 15 239 работни места за реалната икономика. Най-много за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (3 659 места), от административни и спомагателни дейности (2 362 места), от образованието (2 058 лица), от търговията (2 024 места).

Следват заявените места от строителството (831 места), от транспорта, складирането и пощите (699 лица), от операциите с недвижими имоти (679 места), от хотелиерството и ресторантьорството (659 места) от селското, горското и рибно стопанство (459 места), от държавното управление (419) и др.
 
По програми за заетост са заявени 472 работни места, а по схеми на ОП РЧР – 2 801 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Простичко мога да обясня как безработицата "пада": безработните се подписват в бюрото, докато им тече обезщетението от НОИ. След като изтече - просто спират да ходят да се подписват, защото няма смисъл - подписа в бюрото не носи нищо - нито здравна осигуровка (а би трябвало), нито намиране на работа (никой реално не предлага работа). И като спре да се подписва и хоп... от Агензцията по труда отчита ... "спад" ! "Спад", ама друг път... нерегистрираната безработица е много по-голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Не е кой знае какво постижение или промяна от нормалното за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Прав си особено внимавай с баММките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
Прав си особено внимавай с баММките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Абсолютно съм сигурен, че статистиката ако не е фалшива е манипулирана с кухи математически методи за да изглежда така. Който и вярва, си е за негова сметка. Аз вече не вярвам на нищо, което каже това правителстое... или което и да е друго. Тука сме оставени да се оправяме сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Аре пак лакардии на едро. Нито един от познатите ми безработни не си е намерил работа. Аз изхождам от своя собствен опит и твърдя, че мутрите лъжат безобразно преди изборите. После ще лъжат след изборите. Ни#КОЙ нищо не си е мръднал за развитие на икономиката и разкриване на нови работни места. Дори точно наопъки - увеличава се цената на електроенергията за индустриални нужди. Ня#КОЙ плаче за шут отзаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още