IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през юни е била 10,8%

Темпът на намаление на безработицата е изключително бавен, въпреки ръста на временната заетост в туризма и селското стопанство през лятото

19:30 | 11.07.12 г. 4
<p>
	Зам.-министърът на труда Зорница Русинова. <em>Снимка: Министерство на труда и социалната политика</em></p>

Зам.-министърът на труда Зорница Русинова. Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Безработицата през юни е била 10,8%, което е с 0,2 процентни пункта под нивото на безработицата през май.

Това съобщи пред депутатите от комисията по социална политика зам.-министърът на труда Зорница Русинова, която представи изпълнението на програмата за развитие на човешките ресурси.

Темпът на намаление на безработицата обаче е изключително бавен, въпреки че навлязохме в активния летен сезон, когато обикновено временната заетост в секторите на туризма и селското стопанство нараства.

Нивото на безработицата освен това е по-високо, отколкото беше по същото време миналата година. Според данните на агенцията по заетостта през юни 2011 г. безработицата е била 9,56 на сто, а през май 2011 г. – 8,87 процента.

Зам.-министър Русинова припомни, че за тази година целта на управляващите е безработицата да не надвиши 11,5%. Целта е разписана в Националния план за действие по заетостта, според който до края на годината трудовото министерство трябва да е помогнало на 27 хил. души да намерят работа.

Зорница Русинова отчете, че през настоящата година са започнали да се изпълняват три нови мерки по програмата за развитие на човешките ресурси. Тя допълни, че до септември ще тръгнат още 6 нови схеми, които приоритетно ще се борят с високата младежка безработица у нас, която според Евростат е над 30%.

В момента социалното министерство води преговори с Брюксел схемата за наемане на стажанти да се разпростре и върху администрацията, а не да обхваща само частния бизнес, съобщи Зорница Русинова.

За момента са предвидени само стажантски позиции в структурите на трудовото и здравното министерства, тъй като има възможност те да бъдат финансирани по шеста ос на програмата за повишаване на ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги, допълни тя. От стажовете в двете ведомства могат да се възползват 600 младежи до 29 години.

През септември ще тръгне нова схема за подпомагане на безработни младежи при намиране на работа, за която са предвидени 20 млн. лева, каза още Зорница Русинова. С 18 млн. лева ще се стимулират работодателите да създават работни места за младежи.

Също от есента ще тръгне и нова схема за субсидирана заетост за 80 млн. лева, която ще обхване около 10 хил. души, посочи Русинова. Предстои да започне изпълнението и на втората фаза на схемата “Социални иновации в предприятията”, със средства от която се финансира подобряването на работната среда.

Предвидени са и още 20,5 млн. лева, с които ще се покриват разходите на работодатели по организиран транспорт за работници, допълни Русинова. Субсидията ще се отпуска за бизнеса, който набира работници и служители, живеещи на до 100 км от работното място.

Зам.-министър Русинова отчете, че от началото на действието на програмата за развитие на човешките ресурси до края на миналата година 67 хил. безработни са се възползвали от различните възможности за обучение и квалификация по програмата. От тях 55 хил. успешно за завършили обучението, а 38 хил. души са започнали работа, показват данните на социалното министерство.

Отделно за посочения период в различни обучения по програмата за човешките ресурси са участвали и 193 хил. заети лица, от които над 151 хил. са успели да завършат обучителните програми.

Русинова допълни, че от началото на изпълнението на програмата за човешките ресурси до края на юни т. г. са договорени почти 76% от бюджета, а до края на септември се очаква договорените средства да достигнат 80%. До края на програмния период бюджетът на програмата ще бъде напълно договорен, посочи тя.

Плащанията по програмата обаче изостават, показват данните на социалното министерство. До края на юни са изплатени само 23% от договорените средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
всичко х2 :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
10.8%, ама в някой друг живот !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Безработицата през юни е била 10,8%А дали някой вярва на това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още