Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата през май спада до нивото си отпреди две години

Агенцията по заетостта регистрира годишен спад на показателя с 3,3 процентни пункта до 5,7%

Безработицата през май спада до нивото си отпреди две години

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Равнището на регистрираната безработица в България продължава да се понижава и през май, като достига 5,7%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Аналогични стойности последно са отчетени около средата на май 2019 г. – годината с най-ниско ниво на безработица и с най-високо равнище на заетост преди COVID пандемията през 2020 г.

Намалението на безработицата към края на май т.г. спрямо предходния месец е с 0,4%, а спадът на годишна база е с 3,3 процентни пункта – от 9,0% през май 2020 г.

Още пминалия месец Агенцията по заетостта отчете, че безработица се връща на нивата отпреди Covid пандемията

Позитивната тенденция за нивото на безработицата в страната беше потвърдена днес и в отчета на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите му нивото на показателя е добър знак за плавното възстановяване на българската икономика, която вече излиза от застоя заради пандемията. 

Регистрираните безработни през месеца са малко над 186 хиляди, което е с около 14 хиляди лица по-малко от април и със 109 хиляди лица или с 37% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през май са се регистрирали нови 17 965 безработни лица, като намалението е с 3 959 лица спрямо предходния месец и с 13 513 спрямо май 2020 г. Други 512 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Още по темата

През май малко над 22 хил. безработни лица са започнали работа. Данните от административната статистика отчитат намаление на броя им с 2 356 спрямо април и с 25 709 спрямо същия месец на предходната година, когато отпаднаха ограничителните мерки след първите блокади и бизнесът започна да възобновява дейността си. Други 274 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

Над 80 на сто от започналите работа през май са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 19,2%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството – 15,1%, търговията – 14,5%, строителството – 5,7%, държавното управление – 5,6%, селското, горското и рибното стопанство – 4,9%, хуманното здравеопазване и социалната работа и административни и спомагателни дейности – с по 3.7%, и др.

Близо 4 хиляди безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – над 750 хиляди по програми и мерки за заетост и около 3200 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 27 685 лица, като само през май са сключени трудови договори с нови 1953 безработни.

За запазване на заетостта и през май продължиха да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатите „60/40” и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОП РЧР. През месец май близо 90 000 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на май средства на близо 57 хиляди заети лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 17 312 или с 818 (4%) по-малко от предходния месец и с над 2 200 (15%) повече спрямо същия месец на 2020 г.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (24%), следват хотелиерство и ресторантьорство (22%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11%), административните и спомагателните дейности (8%), държавното управление (8%), и селското, горското и рибното стопанство (4%).

Най-търсените професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; административен персонал по обслужване на клиенти; персонал, полагащ грижи за хората; монтажници; персонал осигуряващ сигурност и защита; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1