IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през март с първи спад от началото на годината

Показателят намалява с 1,9 процентни пункта на годишна база до 8%, отчита Агенцията по заетостта

15:26 | 13.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата в България през март се понижава с 0,2 процентни пункта до 8% спрямо февруари, отчита Агенцията по заетостта. Това е първи спад на показателя от началото на годината, след като през първите два месеца остана стабилен на ниво 8,2 на сто.

В сравнение с март миналата година безработицата се свива с 1,9 процентни пункта.

През третия месец от годината броят на регистрираните безработни в бюрата по труда е 261 771, като намалява със 7 871 души спрямо предходния месец и с 62 538 души (19,3%) на годишна база.

През март работа са започнали общо 23 262 безработни, от които 22 170 – на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 1 092 безработни. От тях 628 лица са започнали работа по програми и мерки, финансирани от бюджета. По схеми с евросредства на работа са постъпили 464 безработни.

В бюрата по труда са заявени 22 592 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 18 824, които са 83,3% от всички заявени свободни работни места на първичния пазар през месеца. В сравнение с февруари заявените свободни работни места на първичния пазар се увеличават с 50% или със 7 532 броя.

Най-голямо търсене на работна сила през март е регистрирано в преработващата промишленост (4 774 места). Следват хотелиерството и ресторантьорството (4 472), търговията (3 177), селското стопанство (2 411), транспорта, складирането и пощите (1 583), операциите с недвижими имоти (1 364), строителството (1 042), административните и спомагателни дейности (1 008).

Най-търсените професии в бюрата по труда през март са тези, свързани с предоставяне на персонални услуги, както и персонал за хотелиерството и ресторантьорството.

Търсят се и оператори на машини в преработвателната промишленост, шивачи, квалифицирани работници в промишлеността (заварчици, шлосери, автомонтьори), общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията, шофьори, монтажници.

От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти, посочват от Агенцията на база данните от бюрата по труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 7 години
Здравейте, данните на Агенцията по заетостта и НСИ се различават заради различната методология, по която двете институции оценяват нивото на безработицата - съответно на базата на данните от бюрата по труда и спрямо икономически активните лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Инвестора хич и не се интересуват дали публикуват достоверност...преди два месеца Бойчо ме убеждаваше как гърците получавали по високи пенсии от германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
@Inestor сигурни ли сте в данните ,които публикувате? Спред НСИ в края на миналта година безработицата е била 6,7 да се вдигнала с 1,5 за 2 месеца не помня? Ане мога да намеря там по пресни данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Спад ...отвори се сезона на гурбета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още