Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата в България расте през октомври

В седмицата, приключила на 10 октомври, новорегистрираните в цялата страна са почти двойно повече от започналите работа

Безработицата в България расте през октомври

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новорегистрираните безработни в цялата страна отново са повече от постъпилите на работа,  показват най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт (НСИ) и предварителните данни на Агенцията по заетостта заради COVID-19. В последната наблюдавана до момента седмица от 11 до 17 октомври те са съответно 5300 и 3460 души.  

Още по темата

Наблюдението сочи, че седмица по рано, от 4 до 10 октомври, новорегистрираните в цялата страна са почти двойно повече от започналите работа. От края на декември 2020 година до момента новорегистрираните безработни са малко над 222 хиляди души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са 190 хиляди души.

До средата на 2021 г. беше налице благоприятна тенденция с превес на започналите работа спрямо записаните в бюрата по труда безработни, но тази тенденция се обърна през юли.

През септември нивото на безработица у нас продължи да се понижава, достигайки нова рекордно ниска стойност от 4,7%. Понижението спрямо август беше с 0,2 процентни пункта, а спадът на годишна база бе с 2,5 процентни пункта (от 7,2% през септември 2020 г.).

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември