Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безвъзмездна помощ до 100 хил. лв. за малкия и среден бизнес при нова блокада

Помощта, в случай че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, ще е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г.

Безвъзмездна помощ до 100 хил. лв. за малкия и среден бизнес при нова блокада

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предвижда се безвъзмездна финансова помощ за малките и средните предприятия в случай на ново пълно затваряне заради коронавирусната криза. Това става ясно от думите на заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев, цитиран от пресцентъра на министерството на икономиката.

Още по темата

Помощта, в случай че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, ще е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв. „Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната“, отбеляза министърът.

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро-, малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка.

„Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян, без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни“, поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от Националната агенция по приходите (НАП).

Зам.-министър Данчев каза още, че министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени