IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон

Вече е късно да се мисли как да се привличат туристи за лятото, твърдят от асоциацията

15:05 | 20.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки че летният сезон вече започна, държавата все още не е предприела мерки, които да гарантират неговото провеждане, твърди заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов в съобщение, изпратено до медиите.

По думите му нито един от големите международни оператори няма да доведе туристи в България преди властите да посочат кои ще са т.нар. Covid хотели, в които да могат да се поставят под карантина туристи с лека форма на Covid-19 и придружителите им. Изборът на такива хотели е задължително изискване на туроператорите, но и на здравните институции в различни държави. Мярката цели гарантиране на сигурността на гражданите, допълва Миланов.

Той е категоричен, че не бива местата за изолация на заразените да са с обособени помещения, така че в останалата част от сградите да се настаняват здрави туристи. Подобна мярка би била недопустима от здравна гледна точка и ще накара чуждестранните пазари да се отдръпнат от цели курорти и от България като дестинация.

Освен Covid хотели, са нужни и мобилни лаборатории за тестове, посочва Миланов.

Според него вече е късно да се обсъжда как трябва да се привличат туристи, след като сезонът е започнал. Той твърди, че мярката 60/40 се нуждае от промяна, така че да се вземе предвид спецификата на туристическия бизнес.

„В нашия сектор не може да се сравнява месец за месец, защото секторът си има специфики и различни начини на разплащане“, коментира Миланов.

През текущия сезон хотелиерите нямат приходи. Основните плащания ще бъдат през юни, юли и август, докато през 2019 г., преди пандемията, те са били разпределени през цялата година. В тази връзка от БХРА предлагат промяна в критерия за оценка за допустимост на кандидатите по мярката 60/40, като се приеме съпоставяне на първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на 2019 г., при минимум 20% спад в бизнеса.

БХРА предлага и втори краен вариант, който предполага при отпускане на средствата по мярката, да се съпоставят тримесечието от април до юни тази година спрямо същите месеци на 2019 г. при минимум 20% намаляване на бизнеса.

Асоциацията смята, че е необходимо помощта да бъде насочена приоритетно към браншовете, които са най-тежко засегнати от кризата, включително туризма, авиацията и транспортната индустрия.

Критики Миланов отправя и към проблемите с кредитирането на туристическия бизнес. БХРА припомня, че от повече от година настоява за евтини кредити без опезпечение, които да осигурят ликвидни средства на затруднените от пандемията компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ДДС е данък който се плаща от крайния потребител... не от бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ето под мен виждаш типичното гербаджийка мислене... тоест липса на такова.. ддс-то в туризма е 7% от поне 15г.значи според него, държавата ще им намира клиенти, ще им плаща заплати на персонал... само зада събере едни пикливи 7%... но ако го питаш, щом Държавата прави всичко от А до Я, що не вземе да им национализира бизнеса, тогава ще ти каже че часника управлява по добре.... при него е както му уйдиса в моюента... логика йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Защото държавара събира данък и ДДС от бизнеса. Ако няма ддс армията държавни служители какво ще прави ? Да трябва да помага както сащ например си пазят фирмите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз не разбрах, защо държавата трябва да привлича туристи? Хотелите сами не могат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тоест предлагаш все едно държавата да им изкупи некачествено построените хотели, които да продължават да се управляват от същите маймуни ? .... Ае НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Помощ - да - но срещу активи.Примерно хотелът струва 10млн лв, Държавата го подпомага с 2млн лв, НО - придобива 20% от акциите му.След време, когато собствениците се позамогнат - плащат за акциите и го придобиват обратно на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
pashestvenik
преди 2 години
БХРА?! Хахахахаха! В кой век живеят тия динозаври? Километричните опашки към Гърция и Турция не им ли говорят нищо?! По-добре си продавайте хотелите на знаещи и можещи да дойдат да работят вместо вас. Председатели, пожизнени председатели, ненаяли се амбициозни търговци на лицемерие! Пазарът обаче поставя всички на мястото им. Защото гласува с портфейла си. Всяка година. За всяко пътуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още