Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон

Вече е късно да се мисли как да се привличат туристи за лятото, твърдят от асоциацията

БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон

Снимка: БГНЕС

Въпреки че летният сезон вече започна, държавата все още не е предприела мерки, които да гарантират неговото провеждане, твърди заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов в съобщение, изпратено до медиите.

По думите му нито един от големите международни оператори няма да доведе туристи в България преди властите да посочат кои ще са т.нар. Covid хотели, в които да могат да се поставят под карантина туристи с лека форма на Covid-19 и придружителите им. Изборът на такива хотели е задължително изискване на туроператорите, но и на здравните институции в различни държави. Мярката цели гарантиране на сигурността на гражданите, допълва Миланов.

Той е категоричен, че не бива местата за изолация на заразените да са с обособени помещения, така че в останалата част от сградите да се настаняват здрави туристи. Подобна мярка би била недопустима от здравна гледна точка и ще накара чуждестранните пазари да се отдръпнат от цели курорти и от България като дестинация.

Освен Covid хотели, са нужни и мобилни лаборатории за тестове, посочва Миланов.

Още по темата

Според него вече е късно да се обсъжда как трябва да се привличат туристи, след като сезонът е започнал. Той твърди, че мярката 60/40 се нуждае от промяна, така че да се вземе предвид спецификата на туристическия бизнес.

„В нашия сектор не може да се сравнява месец за месец, защото секторът си има специфики и различни начини на разплащане“, коментира Миланов.

През текущия сезон хотелиерите нямат приходи. Основните плащания ще бъдат през юни, юли и август, докато през 2019 г., преди пандемията, те са били разпределени през цялата година. В тази връзка от БХРА предлагат промяна в критерия за оценка за допустимост на кандидатите по мярката 60/40, като се приеме съпоставяне на първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на 2019 г., при минимум 20% спад в бизнеса.

БХРА предлага и втори краен вариант, който предполага при отпускане на средствата по мярката, да се съпоставят тримесечието от април до юни тази година спрямо същите месеци на 2019 г. при минимум 20% намаляване на бизнеса.

Асоциацията смята, че е необходимо помощта да бъде насочена приоритетно към браншовете, които са най-тежко засегнати от кризата, включително туризма, авиацията и транспортната индустрия.

Критики Миланов отправя и към проблемите с кредитирането на туристическия бизнес. БХРА припомня, че от повече от година настоява за евтини кредити без опезпечение, които да осигурят ликвидни средства на затруднените от пандемията компании.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
khao до: Solar Power
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ДДС е данък който се плаща от крайния потребител... не от бизнеса!
0
 
3
 
6
khao до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ето под мен виждаш типичното гербаджийка мислене... тоест липса на такова.. ддс-то в туризма е 7% от поне 15г.значи според него, държавата ще им намира клиенти, ще им плаща заплати на персонал... само зада събере едни пикливи 7%... но ако го питаш, щом Държавата прави всичко от А до Я, що не вземе да им национализира бизнеса, тогава ще ти каже че часника управлява по добре.... при него е както му уйдиса в моюента... логика йок!
3
 
4
 
5
Solar Power до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Защото държавара събира данък и ДДС от бизнеса. Ако няма ддс армията държавни служители какво ще прави ? Да трябва да помага както сащ например си пазят фирмите :)
0
 
6
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз не разбрах, защо държавата трябва да привлича туристи? Хотелите сами не могат ли?
0
 
5
 
3
khao до: doba
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
тоест предлагаш все едно държавата да им изкупи некачествено построените хотели, които да продължават да се управляват от същите маймуни ? .... Ае НЕ!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември