Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БХРА: Държавната помощ от 4,5 млрд. лв. ще стигнат до 10-12% от фирмите

Съкратените в туризма може да стигнат 50% още тази седмица, прогнозира Вени Петрова, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

БХРА: Държавната помощ от 4,5 млрд. лв. ще стигнат до 10-12% от фирмите

Снимка: Pixabay

Обявената мярка от страна на държавата да поеме 60% от заплатата на работник за запазване на работните места в засегнатите сектори е финансов ритник. Това е мнението на Вени Петрова, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Тя обясни, че 60% от средния осигурителен доход е и ангажиментът от страна на държавата при обезщетение за безработица.

„Ако ние не съкратим служители и при плащане на остатъка от 40% ще продължим да дължим всички останали данъци и осигуровки. Бизнесът не работи, а има задължения, тази мярка няма да ни облекчи“, категорична е тя.

Все пак Вени Петрова каза, че приветства това, което прави правителството, но според нея предвидените средства в размер на 4,5 млрд. лв. от страна на държавата ще стигнат до 10-12% от фирмите.

По отношение на разсрочване плащането на данъци председателят на БХРА напомни, че тази мярка не отменя задълженията на бизнеса и пред него се очертава истинска агония.

Още по темата

В България в туристическия сектор очакваме бум на безработицата. През миналата седмица имаше 500 хиляди души съкратени в сектора. Това са около 20%, а останалите са в платен или неплатен отпуска, очакваме през тази седмица съкратените да достигнат 50%“, посочи Вени Петрова. - Нашият бизнес прави 12-13% от БВП и държавата трябва да се погрижи за него

Още за предложените 22 мерки за справяне с кризата в туристическия сектор по време на извънредното положение и след това очаквайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента