Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бягството към ликвидност може да е благодатен дъжд за акциите и имотите

Парите никога не спят и вероятно ще потърсят алтернативна висока доходност

През последните седмици банковият сектор на България е динамичен. Преди две седмици Българската народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор, а в петък от Първа инвестиционна банка съобщиха, че клиенти на институцията са изтеглили ликвидност за 800 млн. лв.

Логично възниква въпросът какво ще се случи с тези пари.

КТБ бе известна с разплащателните си сметки, носещи между 8 и 9% годишна лихва. Лихвите от 8,25% по известния „Депозит+“ и почти 9% по депозита 4Х4 обаче вероятно ще останат в историята, след като БНБ има право да намали лихвите по депозитите в КТБ до средния пазарен процент по депозитите, който е едва 1,69% за депозитите в лева със срок между 1 ден и 1 месец през май 2014 г.

Плановете на множество спестители ще бъдат нарушени, като те няма да получат очакваната доходност, при това необлагаема, защото разплащателните сметки не се облагат с данък лихва. Колкото и да има(ше) притеснения за главницата, основно притеснение на вложителите, е „къде ще намерим годишна лихва от 5-6-7-8-9% по разплащателна сметка оттук насетне“.

Вложителите в КТБ определено бяха търсещите висока доходност, иначе нямаше да са там. Нищо чудно да я потърсят отново. Става дума за 4,5 млрд. лв. от физически лица към 31 март 2014 г. Това е колосална сума - между 5 и 10% от общия размер на депозитите в банковата ни система.

Ако тези средства се насочат към депозити, те ще понижат лихвите по депозитите още повече поради предлагането. Ако Оманският фонд или ВТБ (като акционери) подкрепят КТБ, то това също би довело до намаление на лихвите от текущите максимални 8-9%. Ако Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете се окажат спасителите на КТБ, те също едва ли ще са щастливи да дават лихва от 8-9% годишно на депозантите, при положение, че могат да осигурят много по-евтин ресурс. Всички пътища, като че ли водят към по-ниски лихви по депозитите.

Парите от високодоходните депозити, както и изтеглените от ПИБ средства,  може да се вложат, например, на разплащателна сметка в друга банка при 1-2% годишно или на 18-месечен депозит от 5,5% (без да можеш да разполагаш с парите си без да загубиш лихвата). Все доста нискодоходни алтернативи. 

Който е склонен на по-висок риск обаче, ще потърси друго място за парите си. Бегъл поглед на възможностите за инвестиции на тези средства включва имотния и капиталовия пазари. 

На БФБ-София се търгуват редица дивидентни акции, които носят дивидентна доходност от около 5%. Освен това има и възможност за капиталова печалба .... или загуба. Който от депозантите на КТБ разбира от акции, определено ще разгледа какво се предлага на БФБ-София, пред алтернативата да получава 1-2% по разплащателна сметка.

Част от парите могат да се насочат към жилищния пазар, като апартаментите в София могат да носят 3-4-5% годишна доходност, в зависимост от покупната цена и потенциалът за отдаване под наем.

Земеделската земя е друга алтернатива. Цената на земеделската земя в Добруджа се счита, че е около 1 500 лв., а носи рента от около 100 лв. на година или около 6% годишна доходност. Отново има риск от понижение в цената на земята и/или рентата, но и шанс за повишаването им.

Земята в другите райони на Северна България може да се купи на цени между 800 и 1 200 лв. и може да носи рента от 40 до 60 лв. на декар или около 5% годишна доходност. В зависимост от способността да се търсят добри сделки, земя може да се купи и при 10% рентна доходност, но за това трябва да си и късметлия, и специалист.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, за инвестиции, за депозити и кредити.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
преди 6 години
Няма профилна снимка
Според мен не е правилно да се твърди че едва ли не 4.5 млрд лв са били на лихви над 5 , 6, 8 %. Не повече от половин милиард са били там. Т.е. не повече от 15% от депозитната база.
0
 
4
 
13
преди 6 години
Десетте дивидентски „кучета” все още бият индекса. Доходът от тях е 19,5%,а индекса BGTR30 e 16,9% за шестмесечието. Булгартабак е единствената на загуба, най-вече поради отказа да изплаща дивидент.
0
 
15
 
12
преди 6 години
Няма профилна снимка
Проблема е, че на българската борса има 3 до 5 читави компании. Всички ги знаят и са толкова надценени, че няма колко. Останалите са смех. Ето под давление на статията рекох да си потърся добра акция, че имам един кеш след като бегах от Енемона привилегировани ( което изглеждаше супер инвестиция, а накрая хапнах дръвцето). И попадам ей така случайно на винзавод Асеновград. Викам си, от дрога (цигари, алкохол и кафе) няма как да си на заггуба. Цени - повече от добри. Еми протокола от общото събрание мяза на план на отряден председател от 86та.
Загуба от 700 000 - приема се
освобождаване от отговорност - приема се
Сменя се един член а УС там... приема се
всички са щастливи със загубата и песни и прегрътки. А завода работи ( според сайта им) произвежда вина и ракия, печели награди
КО? НЕ!
1
 
7
 
11
mpy_yordanov до: nedev75
преди 6 години
Минималната лихва беше 5,5% по Депозит+, което пак е доста за разплащателна сметка. В момента няма толкова по годишен депозит. Разбира се, като се преизчисли през минималната сума от 1 500 лв., която не получава лихва, реалната лихва при внесени 3 000 лв. е била не 5,5%,а 2,75% но това са детайли, който нямат отношение към голямата картина, че явлението 8-9% лихва по разплащателна сметка вероятно свърши. Защото ББР, Фонда или Оманците едва ли ще са щастливи да дават такава лихва, като могат да си осигурят ресурс на много по-ниски нива.
1
 
9
 
10
преди 6 години
Няма профилна снимка
Но Йорданов все пак грешиш, че 4.5 млд са на 8.25 лихва.Едва ли всички които са с депозити там имат над 100 000лева.Със сигурност не са депозити от 1000-2000лева, но вероятно е масата да са между 10 000 и 50 000лева.
Като отвори банката на 21 под името на ББР или нещо подобно ще е държавна, но е много важно какъв процент ще предложи на съществуващите депозити за напред.

Още от Икономика и политика
Парламентът прие оставката на правителството