IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билетът за столичния градски транспорт струва 1,60 лева от днес

Старите билети не важат за пътуване, ще се налагат глоби, ако не бъдат заменени

10:53 | 01.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес въпреки многобройните протести, цената за еднократен превоз скача от 1 лев на 1,60 лева. Поскъпва и талонът от 10 билета – вече е 12 лева, вместо досегашните 8 лева.

Според новите правила нередовните пътници в градския транспорт в София вече се санкционират по нов начин - 40 лева глоба на място и 200 лева акт при отказ да се плати.

Старите билети не важат и за пътуване с тях също ще се налагат глоби. Останалите неизползвани билети, може да се заменят на четири места в София, като се доплатят 60 стотинки за брой.

Повече полицейски екипи ще съдействат на проверяващите в градския транспорт в София днес - 1 юни, след като вчера отново се стигна до стълкновение между пътуващи и контрольори. 

По данни от градския транспорт 9-10% от пътниците пътуват гратис. Първото тримесечие тази година били хващани между 6600 и 7000 души без билет. Най-много били гратисчиите в превозните средства до Люлин, Дружба, Орландовци.

Скъпите билети предизвикаха голяма полемика в обществото. Имаше доста протести, а София е единственият град у нас с такава цена на билетите.

"Поскъпването е изключително престъпление. То е аргументирано с това, че 8 години не е променяна цената. Лев и 60 ст. при заплата 2,50 лв. на час означава, че това е тежко престъпление. Аз нямам възможност да извадя 50 лева в началото на месеца за карта. Няма да плащаме билети, ще се возим гратис. Ще протестираме и ще правим различни акции", коментира пред Bulgaria ON AIR Ана Райчева от Aвтономен работнически синдикат.

Георги Марков, който също е част от протестиращите, смята че поскъпването е безскрупулен грабеж от страна на Столичната община към гражданите.

Поне три пъти по-евтино излиза пътуването с градски транспорт при ползване на карта вместо билет, твърдят обаче от "Московска" 33.

В продажба от днес са и два вида нови карти за пътуване. Тридневната карта за всички линии ще струва 10 лв. и ще се издава на електронен носител. Другата нова карта "Метро плюс" е за хората, които ползват подземния и наземен градски транспорт. Тя ще струва 43 лв. и освен за метрото ще важи и за една линия на автобус, тролей или трамвай.

Намалява се цената на годишната карта за пътуване с всички линии - вместо 500 лв. вече струва 365 лв. Тя дава възможност за неограничен брой пътувания всеки ден за цена от един лев. Това е най-изгодният вариант за пътуване.

Няма промяна в цените на останалите абонаментни карти. В момента те са 6 вида. Най-употребяваната е картата от 50 лв. за всички линии.

"Няма хайки на контрольори във връзка с увеличаването на цената на билетчето в градския транспорт в София от 1 лева на 1,60 лева от днес", каза по bTV председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Той увери, че не се взимат специални мерки заради по-скъпия билет.

Герджиков посочи още, че в решението за вдигането на цената има изрична точка Центърът за градска мобилност до месец да направи график за засилен и постоянен контрол по т. нар. рискови линии, например в ромските квартали, където има сигнали, че масово се пътува гратис и пътниците не се проверяват.

До края на следващата година трябва да завърши процедурата по избор на изпълнител за електронна система за таксуване, посочи още председателят на СОС.

Нашата програма предвижда до 2019 г. да бъдат закупени още 300 нови автобуси, както и нови трамваи. 110 от тези автобуси ще дойдат още през септември тази година, обясни Герджиков.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
така така, още се навеждайте - ще ви праскат ежедневно, роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още