IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биофермери протестираха заради законодателството за сектора

Заради субсидиите биопроизводителите рязко нараснаха, заяви Румен Порожанов

18:54 | 09.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Биопроизводители протестираха в София заради наредбата за сектора, която според тях им налага непропорционални санкции.  И днес те поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, промяна в Наредба 5 и за създаване на консултативен съвет по биоземеделие, предаде БНР.

За необходимостта от нормативни промени съобщиха миналата година и европейските контролни органи, и българската Сметна палата. 

След като миналата седмица фермерите обявиха протеста, агроминистерството предложи спешни промени, които смекчават санкциите в Наредба 5, ако замърсяването на продукцията не е по вина на фермера. Сега при замърсяване дори на една партида се предвижда цялото стопанство да остане без сертификат.

В България се работи под непрекъснат страх, че ще ти отнемат сертификата без причина всеки момент, казват земеделците.

„Правят се промени в законодателството, в мерки за подпомагане, много неща се случват, без секторът да участва и да се взима неговото мнение“, каза пред БНР Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“. Според него в наредбата са заложени наказания, които ги няма никъде по света.

„Диалог с биопроизводителите винаги е имало, а основания за оставки няма“, каза на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов, предаде БТА.

Той посочи, че е стабилизирано звеното, което се занимава с контролиращите лица и са направени промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на ЕС, както и в наредбата за биопродуктите.

През тази година одобрените контролиращи органи са 17, като на петима изтичат годишните разрешителни и в момента те се преразглеждат. Само на двама разрешителните не са подновени със сериозна аргументация, но отнети няма, каза Порожанов.

Фирмата "Кю сертификейшън", която е в основата на протеста, има право след 6 месеца отново да си подаде документите, за да получи разрешение. Подходът е еднакъв за всички, подчерта министърът.

Той информира, че по системата "Офис", в която се качват всички нарушения, установени в ЕС за биохрани, България е санкционирана с 30 производители.

Порожанов подчерта, че в момента страната е под сериозен мониторинг от ЕК именно по усвояването на парите за биопроизводство. Към момента няма спрени средства само заради добрия контрол, каза той.

Земеделският министър отбеляза, че страната ни е прохождаща в биопроизводството и пикът му се е породил най-вече от субсидиите. Около 4 хил. са в момента биопроизводителите, уточни той. Допълнителен бюджет за сектора не може да има, защото сме в преразход от 20 млн. лева, и допълнителен прием по мерките също не може да има, добави Порожанов.

На въпрос дали Наредба 5 е по-рестриктивна от правилата в останалите страни Порожанов каза, че тя вече е коригирана. Няма да се взимат проби от всички парцели и замърсяванията от външни източници няма да са повод за отнемане на сертификати, обясни Михаил Карабельов, експерт в Министерството.

Заради субсидиите биопроизводителите рязко нараснаха, каза още Порожанов. На общо 29 от тях са отнети сертификатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още