IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биоотпадъците също ще се събират разделно

Хранителни отпадъци и други битови „зелени“ отпадъци ще се изхвърлят в специални кафяви контейнери

11:23 | 25.10.13 г. 1
Биоотпадъците също ще се събират разделно

До края на 2016 година не по-малко от 25% от битовите биоотпадъци трябва да бъдат събирани разделно и рециклирани. Постепенно целите ще се увеличават – до 2020 година рециклирани трябва да бъдат 50% от биоотпадъците, а до 2025 година – не по-малко от 75%.

Количествата ще се определят спрямо образуваните в регионите отпадъци през 2014 година.

Тези изисквания са заложени в Закона за управление на отпадъците. Самото третиране на биоотпадъците ще стане чрез специална наредба, чиито текстове са публикувани за обществено обсъждане.

Новата наредба предвижда биоотпадъците на домакинствата, т.е хранителните и зелените отпадъци, да бъдат събирани в специални кафяви контейнери. Задължение да изхвърлят разделно имат още и магазини, ресторанти и други заведения за обществено хранене, хотели, училища, лечебни заведения, пазари и други обекти.

Изрично е посочена забрана за изхвърляне на тези отпадъци в другите контейнери – за смесени отпадъци и съществуващите сега за разделно събиране на опаковки.

Текстовете забраняват още неконтролираното изгаряне на биоотпадъци и депонирането им, при положение, че могат да бъдат рециклирани.

Правилата няма да се прилагат за естествените материали от селското или горското стопанство, както и за утайки от пречиствателни станции за отпадни води.

Задължение на кметовете на общини е да създадат системите за разделно събиране на отпадъците. 

Биологичните отпадъци имат голям потенциал - при преработката им се отделя енергия и биогаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Я сега да издадат една книжка кой *** какъв е, после ще се изрекламират могъщо *** кофи по всички ТВ. После едни образователни програми ще се завъртят. И едни обществени дискусии трябва да се организират с големи кръгли маси. Ооопс - софри :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още