IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Не съм оптимист за механизъм за минималната заплата

Социалното министерство ще изпълни исканията на родителите на деца с увреждания

11:13 | 17.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новото ръководство на Министерството на труда и социалната политика проведе срещи със синдикалните и работодателските организации. Акцентът бе поставен върху готовността на двете страни заедно с държавата да постигнат споразумение относно размера на минималната работна заплата. Това каза в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той обаче призна, че е „по-малко“ оптимист след проведените срещи, тъй като двете страни продължават да имат различни виждания по въпроса. „Въпреки това ще положа усилия заедно с колегите да продължим работата до изчерпване на всички варианти за сключване на споразумение", добави министър Петков.

"Министерски съвет има правото да определи минималната работна заплата, но пак повтарям, че ще положа усилие да се стигне до споразумение", коментира още той.

Ще предложим на парламента да ратифицира Конвенция 131, по което има съгласие между социалните партньори. Усилията в тази област ще продължат, увери Петков. 

Работодателите настояват за 41-42% от средната заплата да определят минималната, синдикатите са за поне 50%.

Правителството ще увеличава минималната работна с по 50 лв. в следващите 3 години, а последната - с 40 лв. Така трябва да постигнем обещанието ни за 650 лв. минимална заплата, каза социалният министър.

"Всички минимални пенсии, или до 200 лв., ще бъдат приравнени към 200 лв. от 1 октомври", увери още той.

Вчера в социалното министерство е проведена среща с представители на организациите на хората с увреждания, коментирани са много въпроси, техните искания и всичко, което днес се заявява на протеста, ще бъде прието, обеща още Бисер Петков.

„Ако не можем да предложим цялостно решение, да имаме следващи стъпки, които да удовлетворяват исканията на родителите на деца с увреждания. Ще се върви към индивидуализиране на подкрепата на хората с увреждания. Ще предложим Закон за социалните услуги. Това е нов нормативен акт, който ще отделя социалните услуги от социалните помощи, защото сега са регламентирани в Закона за социалното подпомагане. Вярвам, че в този закон за социалните услуги ще бъде постигната тази цел да се индивидуализират тези социални услуги, да бъдат по-иновативни, да може да се очакват и мобилни услуги в домашна среда“, поясни социалният министър.

Родители на деца с увреждания и сдружението на ТЕЛК София излизат днес на пети национален протест. Над 20 организации от над 10 града застават зад исканията им. Протестиращите ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Каквото и да е съотношението между минимална и средна заплата, същото трябва да се използва за съотношение между минималната пенсия и минималната заплата! Минималната пенсия трябва да е скачена с минималната заплата, защото и двете се определят служебно от държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още