Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: Осъвременяването на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8%

Обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството може да се промени и предстоят дискусии, каза министърът на труда

Бисер Петков: Осъвременяването на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8%

Снимка: БТА

Общо 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия от началото на октомври. Това каза по bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той припомни, че от 1 октомври минималната пенсия става 200 лв., което ще обхване 824 хиляди пенсионери. 724 хиляди от тях ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. Така че средното увеличение, което ще получат хората в размера на изплащаната пенсия, е с около 16,67 лв.

С 14 лв. повече ще получат пенсионерите с пенсии от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на средния осигурителен доход и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8%, или с 13-14 лв., каза социалният министър.

През 2019 г. предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии, припомни още министърът на труда. Това ще мотивира хората да се осигуряват на висок осигурителен доход, каза Петков. Промяната е заложена в новата пенсионна формула - да отпаднат трите най-добри години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, уточни министърът. 

Още по темата

По думите му има ясна тенденция да има по-малко нови пенсионери. Това каза Бисер Петков в отговор на въпрос дали вече се виждат ефектите от пенсионната реформа по време на първия кабинет на Борисов. Правителството не поставя този въпрос, отбеляза министъра и каза, че ще изслуша всички мнения в рамките на Тристранния съвет.

Относно настояването на бизнеса за отмяна на „клас прослужено време“ министърът каза, че приема част от аргументите на работодателите, но има и възражения, така че няма еднозначна позиция по дебата между работодатели и синдикати.

По повод детските надбавки и обезщетения Бисер Петков заяви, че обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години. Това са осем дома от общо 160.

Реформата в ТЕЛК е напът, посочи още социалният министър. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две - здравна и социална. Той обясни, че в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си. 

Още по темата

Комисиите ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка, уточни Петков. По думите на министъра промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
този е за Лейтенант в Освиенцим а не за НОЙ НЯМАМ ПОВЕЧЕ ДУМИ

Още от Икономика и политика
Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове