Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7%

Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 1040 лв., заяви социалният министър

Бисер Петков: От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7%

Снимка: Pixabay

От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%, а таванът им също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв. Това каза социалният министър Бисер Петков по bTV.

Увеличението на парите за старост е заради заложеното швейцарско правило по закон, поясни Петков.

По повод предстоящата тежка зима с по-високи сметки Петков коментира, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа - ръстът е от 8,3% спрямо същия период за миналата година, но тъй като базата е ниска и това увеличение не се усеща достатъчно от хората. 

Още по темата

Социалният министър коментира и предложението на управляващите за скок от 10% на заплатите в бюджетната сфера. „Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура”, отбеляза Петков. "Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза той.

Първостепенните разпоредители с бюджетни средства ще решават как да разпределят завишения с 10 на сто бюджетен разход за заплати с второстепенните разпоредители, добави Петков. Увеличението на заплатите ще е в зависимост от оценката на индивидуалното изпълнение.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо. „Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни министърът.

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

По отношение на обсъжданите промени в Закона за социалните услуги Бисер Петков посочи, че, проектът на закона ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество. Министърът уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство. 

Още по темата

Припомняме, че темата предизвика големи протести и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.

Петков уточни, че в законопроекта се предифинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

„Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това, ако се налага да постъпи в болница, или иска да вземе кратък отдих, или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, коментира Петков.

Той уточни, че при използването на тази услуга даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Петков коментира и новата агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги. „Целта е да се превентира настъпващ риск”, каза той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 1 година
След като се пукне инфлационния балон във Франкфурт, не само, че пенсиите няма да нараснат с 5.7%, а ще намалеят с 10.4%. И през 2006/2007 Станишата действаше по подобен начин на герберите и нещата се развиха много интересно в края на 2008 нач. 2009 когато илюзията за просперитет се изпари на има-няма 10-на дни. Явно се насочваме към нов такъв момент. Историята винаги се повтаря...
0
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Едни смешни жалки суми, но за сметка на това раздута администрация и увеличени разходи точно за нея!
0
 
6
 
2
ert
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе как тълкувате казаното още в първото изречение, а именно:
" ...а таванът им също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв."
Кога средния доход у нас стана 2600лв.?
0
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А минималната пенсия щяла да стане 300 лв. - каза го вицепремиерът Симеонов преди изборите.

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят