Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: Спазваме правилата на ЕС с квотите за наемане на хора с увреждания

Ако работодателите не спазват квотите, ще трябва да внасят 30% от минималната работна заплата за страната в специален фонд

Бисер Петков: Спазваме правилата на ЕС с квотите за наемане на хора с увреждания

Снимка: БТА

Квотите за наемане на хора с увреждания отговарят на европейските изисквания и директиви, спазваме правилата на ЕС. Това каза социалният министър Бисер Петков в ефира на Нова телевизия относно пуснатият за обществено обсъждане нов закон за хората с увреждания. Той поясни, че 52% от работодателите искат да отпадне защитата за уволнения. Петков е категоричен, че целта е по-голяма справедливост, а не отнемане на права.

По думите му отпадането на защитата от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания.

„Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда”, обясни Петков процедурата в момента. 

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания, която е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната. 

Още по темата

Относно обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания Петков обясни, че обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. „Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, обясни социалният министър.

Според него финансовата подкрепа плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т. нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева. От сметките на министъра става ясно, че увеличението е с над 200 лв.

Във връзка с катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, Петков обяви, че Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ на близките на починалите и на пострадалите. Сумата е 375 лева – максималната, предвидена от закона.  Министърът подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът за квотите не е в квотите за инвалиди, според Петков и ЕС. Проблемът е, че както ЕС е тръгнал, скоро ще имаме и квота за малцинствата - по 2 лица на всеки 20 души нает персонал.

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?