IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков става председател на Националния съвет на хората с увреждания

Работодатели с 50 до 99 работници ще трябва да наемат поне един човек с увреждане

19:28 | 14.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков става председател на Националния съвет на хората с увреждания. Това предвиждат приетите на второ четене в социалната комисия текстове от Закона за хората с увреждания, който месеци наред предизвиква сериозна полемика и протести.

Първоначално беше предвидено начело на съвета да бъде ресорният вицепремиер, в случая Валери Симеонов, който влезе в остра конфронтация с протестиращите майки на деца с увреждания.

Депутатите обсъдиха и предложение на БСП в индивидуалната оценка на хората с увреждания да може да се включва и друг специалист при необходимост, а не само звеното на Агенцията за социално подпомагане. Въпреки че предложението срещна принципна подкрепа от държавата, то не бе подкрепено. От 2021 г. оценката ще се прави от Агенцията за хората с увреждания. 

В коомисията бе решено работодатели с 50 до 99 работници да са длъжни да наемат поне един човек с трайно увреждане, а тези със 100 или над 100 работници и служители – 2% от средносписъчния си състав. В крайна сметка това е вариантът, с който бизнесът се съгласи, след като отхвърли първоначалното предложение за квотите, одобрено на първо четене. А именно фирмите с 50 до 99 работници да наемат поне двама души с трайно увреждане.

Депутатите отхвърлиха предложението на Обединени патриоти за отпадане на квотите за наемане на хора с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова каза, че въвеждането на квоти е едно от най-важните достойнства на този закон. По думите й квотите отразяват модерното разбиране за социално отговорен бизнес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още