IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Таванът на пенсиите трябваше отдавна да е премахнат

Увеличаване на минималната пенсия до 300 лева би дебалансирало системата, смята социалният министър

11:52 | 02.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Таванът на пенсиите е трябвало да бъде премахнат отдавна, коментира пред bTV социалният министър Бисер Петков. Според него досега не е имало воля за това, а и мярката е щяла да донесе до "немалко разходи за бюджета на социалното осигуряване".

Плановете са от 1 януари 2019 година да бъде премахната максималната пенсия, но само за новите пенсионери. Отпуснатите дотогава пенсии ще имат таван - 40% от максималния осигурителен доход. В момента максималната пенсия е в размер на 910 лева и ще остане без промяна и през следващата година.

Според Бисер Петков таванът на пенсиите засягат към 40 хил. души.

От 1 юли всички пенсии в страната са актуализирани с т.нар. "швейцарско правило". Увеличението е от 2,4 на сто. За минималните пенсии повишението е по-голямо - с 11%, отчете още социалният министър.

Петков посочи още, че увеличаването на минималната пенсия до 300 лева би имало силно демотивиращо въздействие върху осигуряващите се и да дебалансира системата. 

"Това, че повече от 60% от лицата получават минимална пенсия е дебалансиращо една социална система", обясни той.

Пред bTV Петков коментира още, че помощите за деца с увреждания и реформата в ТЕЛК са приоритет за него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Системата и сега си е дебалансирана, така че нищо кой знае колко различно няма да и се случи. Щом се говори, че минималната заплата трябвало да е половината от средната, справедливо е минималната пенсия да е половината от минималната заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 6 години
защото капитализма е: създаден от богатите ръководен от богатите в полза на богатитевсички останали, които не са в топ 1% на "обществото" са им:прислугаобслуващ персоналпотребителии дефакто роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
innergy
преди 6 години
А защо има "максимален осигурителен доход"?Защо аз внасям осигуровки върху цялата получавана сума, а един Хампарцумян-ов, например, не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още