Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: Уменията ще са конвертируемата валута на бъдещия пазар на труда

Образованието ще бъде най-важният фактор за реализация, смята социалният министър

Бисер Петков: Уменията ще са конвертируемата валута на бъдещия пазар на труда

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Уменията ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на лекция в Русенския университет "Ангел Кънчев", цитиран от пресцентъра на министерство на труда и социалната политика (МТСП). 

Още по темата

Лекцията за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда е част от инициативата MasterClass Work 4.0 и се организира от КНСБ.

Петков развива тезата, че в бъдеще време образованието ще бъде най-важният фактор за реализация на пазара на труда, а бъдещето на труда ще е базирано не толкова на професии, колкото на умения.

"Младежите, които сега започват своя професионален път, се очаква да сменят 6-7 работни места. Новите тенденции изискват насърчаване на ученето през целия живот, за да се гарантира, че хората ще придобиват умения, които отговарят на динамично променящите се изисквания в света на труда и ще намират заетост", посочва Петков пред студентите.

По неговите думи дигитализацията на пазара на труда ще доведе до отмиране на някои професии и до поява на нови работни места. Ще нараства търсенето на професии, свързани с аналитичното мислене и предоставянето на услуги за хората.

Петков цитира данни от прогноза за развитието на пазара на труда до 2032 г. на ресорното министерство. Той обяснява, че именно на тази база ще се разработи уеб базирана информационна система, която ще даде възможност всеки човек да се ориентира за търсенето на работни места и заплащането във всеки икономически сектор.

Министърът представи и политиките за повишаване на квалификация на безработни и заети, като изтъкна, че по Националния план за действие по заетостта е предвидено през 2019 г. да бъдат обучени над 11 000 безработни. Други 30 млн. лв. са предвидени по схема "Умения" от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По време на работното си посещение в Русе Петков се срещна с кмета на общината Пламен Стоилов, с когото обсъди възможностите за развитие на социалните услуги и приложението на новото законодателство за хора с увреждания.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември