IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Закон за личната помощ струва скъпо

Вместо това социалното министерство работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания

16:20 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Закон за личната помощ като желание е хубаво нещо, но ще струва много скъпо. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след разисквания по питания на депутати от БСП във връзка с политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания.

Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания.

Министърът обясни, че приемането на такъв закон е свързано с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа. 

Вместо това социалното министерство работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги.

Министърът допълни, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.

Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на навършилите пълнолетие деца с увреждания, каза още социалният министър, цитиран от БТА.

По думите на министъра въпреки увеличението на семейната помощ за децата с най-тежки увреждания на 930 лева, когато те станат пълнолетни помощта рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа за вече порасналите деца. Дали това ще стане с увеличаване на гарантирания минимален доход, или чрез друг механизъм за увеличаване на интеграционната добавка, целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за пълнолетните, заяви Бисер Петков.

Той допълни, че за облекчаване на живота на хората с увреждания министерството ще осигури устойчивост на услугите социален асистент, личен асистент и домашен помощник като се търсят варианти и за национално финансиране през следващата година.

Парламентът възложи на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков да предостави информация за предприетите мерки от страна на министерството за осигуряване на устойчивост на социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" след приключване на финансирането по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 -2020 година в срок до 30 септември 2017 година. 

Бисер Петков трябва да предостави информация и за предприетите действия от страна на Министерството на труда и социалната политика за съобразяване на социалната оценка на хората с увреждания с отчитане на техните индивидуални потребности. Срокът за тази информация е отново 30 септември 2017 година. 

Министърът трябва да представи и концепция за реформиране на системата за експертизата на работоспособността до 31 октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още