IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия одобри новия данък за такситата

От ГЕРБ не очакват поскъпване на услугите заради новия налог до 1000 лв. на кола

16:36 | 10.11.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия одобри новия данък за такситата

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене днес въвеждането на данък между 400 и 1000 лева върху таксиметров автомобил, като точният размер ще се определя от всяка община.

Налогът ще се дължи за всеки отделен автомобил, който извършва превоз на пътници. Основният мотив за въвеждане на новия патентен данък е, че чрез него ще се осигурят приходи от таксиметрова дейност в общинските бюджети.

Въвеждането на еднократния налог няма да доведе до увеличаване на цените на превозите, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Налогът ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи, посочи Менда Стоянова, която е и един от вносителите на законопроекта.

Тя обясни, че диапазонът на новия данък е определен на базата на минималната работна заплата от 360 лв. „Това практически означава, че всеки един, работещ на минимална работна заплата, внася 400 лева данък в държавата. Така че минимумът, който трябва да внасят въпросните превозвачи, е 400 лева. От догодина минималната работна заплата се увеличава, но това не е отчетено в този диапазон, така че за някои по-малки общини може да бъде и по-нисък от данъка върху една минимална работна заплата за годината“, обясни Стоянова.

Затова според нея цената на таксиметровия превоз няма да се увеличи.

Румен Крумов от една от браншовите организации коментира, че подкрепят предложението по отношение връщането на взаимовръзката кой участва в пазара, като минимум обозначаване броя автомобили.

Според Йордан Цонев от ДПС обаче мярката не е улеснение. По думите му „друга група може да я видим отпред, на жълтите плочки“.

Румен Гечев от "БСП лява България" определи действията на управляващите като панически за събиране на повече пари в хазната.

Това е вторият опит за тази година на управляващите да осигурят повече ресурс за общините. Идеята всяка община да може да налага до 2% данък върху доходите на физическите лица беше първият опит, но той така и не стигна до официално внасяне на законопроект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Фалит на хоризонта. Втори опит = отчаяна мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Това не е вдигане на данък, а ПРИНУЖДАВАНЕ ИЗОБЩО за плащане на данъци от бакшишите. Понеже играха доста грубо спрямо uber точно по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
strol
преди 8 години
То е ясно,че гербаджиите освен да вдигат данъците и да налагат нови такива,друго нямат капацитет да измислят.ЖАЛКИ БЕЗИДЕЙНИ ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още