IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за извънболнична помощ няма да бъде увеличаван

НЗОК и Лекарският съюз не постигнаха споразумение да бъдат увеличени стойностите за някои специализирани извънболнични дейности

15:43 | 18.02.16 г.
Бюджетът за извънболнична помощ няма да бъде увеличаван

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отхвърлил искането на Българския лекарски съюз (БЛС) да се увеличат с 34 млн. лева средствата за дейности в извънболнична помощ. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организацията д-р Венцислав Грозев след срещата с надзорниците.

„Не се споразумяхме за 34 млн. лв., които поискахме за осигуряване на първична и специализирана извънболнична помощ“, обясни Грозев. По думите му тези пари са "огромен риск, който може да доведе до неподписване на националния рамков договор (НРД)".

Надзорният съвет е отказал да одобри сумата с мотив, че ще се преразходват средствата, определени в бюджета на НЗОК. 

Искахме да се увеличат парите в извънболничната помощ, за да се облекчи болничната, поясни шефът на съсловната организация.

Лекарският съюз настоява за тези средства, за да се увеличи стойността на определени прегледи, които Здравната каса плаща, както и за някои обеми дейности, обясни заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет д-р Бойко Пенков.

Не се предвиждат повече срещи между БЛС и Здравната каса по повод на текстовете на новия рамков договор в здравеопазването за тази година.

На 26 и 27 февруари ще се състои събор на съсловната организация на лекарите, на който ще бъдат обсъждани параметрите на НРД и евентуално делегиране на правомощия на Грозев да подпише договора. Ако рамковото споразумение не се подпише, по закон трябва да се работи по стария, но може да се сключи и служебен договор с решение на Министерския съвет.

„В подобен договор може да се включи всичко, но при това положение отговорността няма да бъде споделена с БЛС“, подчерта той.

Председателят на БЛС отново изрази категоричното мнение на организацията, че пръстовият идентификатор няма да бъде въведен чрез текстовете на НРД за 2016 година.

 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още