Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бюлетините от Костинброд са били без отбелязан знак

Годни за участие в изборния процес са били малко над 351 хил. от иззетите 475 хил. бюлетини

Нито една бюлетина от Костинброд не е имала отбелязан знак, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от Dnes.bg. Той съобщи данните от назначената експертиза на иззетите в началото на май бюлетини от печатницата край София.

Общият брой на иззетите бюлетини е 475,4 хил. бюлетини, като малко над 351 хил. от тях са били годни за участие в изборния процес. Останалите са били скъсани, смачкани и негодни. Имало е бюлетини за всички избирателни райони, включително и за чужбина. По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, три изземвания, обобщи още Сарафов.

Още по темата
Малко по-рано и главния прокурор Сотир Цацаров коментира скандала с думите "Ако поне нещо добро е свършено в тази насока, това е примерът с местните избори във Варна, чиито бюлетини се печатат в печатницата на БНБ".

Припомняме, че на 11 май, в деня за размисъл изтече информацията за запорирани в печатницата в Костинброд голямо количество бюлетини, отпечатани извън поръчката на Министерския съвет. Печатницата "Мулти Принт" е собственост на общински съветник от партия ГЕРБ.

Това предизвика реакция от повечето партийни централи в деня за размисъл, когато е забранена агитацията, включително и споменаването на имената на политически сили. Това даде основание на група депутати от 42-то Народно събрание да поискат произнасяне от Конституционния съд относно законосъобразността на изборите на 12 май.

Искането беше допуснато за разглеждане, краен срок за произнасяне няма. 

„Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани“, заяви Сарафов. От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак. 59 292 бюлетини от намерените са с лош печат, нечетливи, бледи, а 62 420 са скъсани, смачкани и зацапани, съобщава Dnes.bg.

Назначени са четири компютърно-технически експертизи, от които се чакат две. Една от тях – на компютъра на печатната машина, се очаква да даде отговор на въпроса ще бъдат ли повдигнати обвинения.

От прокуратурата не съобщиха с подробности какви обяснения е дал собственикът на печатницата Йордан Бончев. Той обаче вече разбирал, че е допуснал доста производствени грешки по отношение на приемането и изпълнението на поръчката.

Все още не е известно кой е изпратил имейла до медиите уж от името на Борислав Сарафов, подписан от "група достойни прокурори“. В него се твърдеше, че скандалът в Костинброд е "предизборен компромат“.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (29)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
29
kalendar до: data
преди 4 години
Няма профилна снимка
ама аз и друг път съм казвал, че не съм експерт по логистика. От друга страна съм в комисиите последните...де да знам...8-9 пъти като е имало, може и повече. И си ходя редовно на всичките инструктажи. Ама не като на тия, дето вожда ги е разпоредил, а официалните. А за печатницата-да-чети внимателно какво пиша-имам само един познат дето да се занимава с това и каза, че брак над 1% не е възможен. Което и ти потвърди. Но аз се излагам... е хубаво.
0
 
1
 
28
преди 4 години
Няма профилна снимка
Отново смях в залата, току що Евгени михаилов каза по бтв че закона изисква ако някой сгреши бюлетината да му бъде дадена НОВА, НО НЕ МОЖЕ ДА МУ БЪДЕ ДАДЕНА ТРЕТА БЮЛЕТИНА. Тоест трябвало е да бъдат отпечатани да кажем 8000000бюлетини допълнително.
Е тогава не ми се мисли какво би било ако бяха хванали 8 000 000 бюлетини повече
0
 
5
 
27
преди 4 години
Няма профилна снимка
нНе разбирам за какво се карат всички. Станишев е казал че без сигнала резултата е щял да бъде съвсем друг- тоест целта е постигната герб са загубили избиратели. А относно собственика на печатницата никой нищо не казва- създава я като член на БСП, минава в Герб, А В МОМЕНТА Е ДЕПУТАТ ОТ БСП.
Това е истината, ако си спомняте имаше разни истории на кого се обадил когато дошли баретите, но всичко се покри, както и други работи де........
Както обикновено куче влачи диря няма
0
 
0
 
26
data до: kalendar
преди 4 години
Няма профилна снимка
да ти отговоря простичко че явно не те бива с транспорта : трудна работа , колега .
А и не аз , а ти не си влизал в печатница така , че не се излагай повече като пишеш по темата .
Аре че трябва да бачкам . Лека
0
 
0
 
25
kalendar до: data
преди 4 години
Няма профилна снимка
чети-отговорих ти-с участието на депутати в пренасянето на материала не е възможно.

Още от Икономика и политика
Димитър Главчев остава депутат