Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бюрото за защита на застрашени лица става второстепенен разпоредител с бюджет

Структурата се връща под шапката на правосъдното министерство

Бюрото за защита на застрашени лица става второстепенен разпоредител с бюджет

Снимка: Pixabay

Бюрото по защита на застрашени лица става второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието, съобщиха от правителствената информационна служба.

Постановлението е изготвено във връзка с приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП). С приетите изменения и допълнения се въвежда ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, който ще предостави на правоприлагащите органи необходимия инструментариум за постигне на определените от закона цели, пише в постановлението.

С приемането на акта ще се осигури изпълнението на предвиденото в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и организационното преминаване на Бюрото по защита на застрашени лица към министъра на правосъдието. 

Още по темата

С промените Бюрото за защита на практика се връща към правосъдното министерство, след като премина към държавното обвинение по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Преди седмица правосъдният министър проф. Янаки Стоилов коментира, че подзаконовата нормативна база и двустранните споразумения трябва да продължат да се прилагат и след влизането в сила на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

От двете институции ще бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията.

„Необходимо е да се уточнят въпросите около статута на служителите“, каза още Стоилов.

Министърът изрази становище, че преместването на Бюрото по защита отново в Министерството на правосъдието няма да създаде затруднения по отношение на охраната на главния прокурор, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
1,5 млрд. лева са платени на работодатели по 60/40 до края на септември