Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров е обвинен за разхищение на 41 млн. лева

Според Софийската градска прокуратура Лазаров не e положил достатъчно грижи и контрол при строителството на лот 1 на магистрала "Марица"

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров е обвинен за разхищение на 41 млн. лева

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем бившия член и председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров. Обвинението е в безстопанственост, от която са последвали значителни щети за АПИ в размер на над 41,6 млн. лв.

Досъдебното производство е образувано от прокурор от СЗ "Антикорупция" на 17 септември 2016 г. за престъпление по служба и безстопанственост. Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването продължава, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Още по темата

В хода на разследването е установено, че на 1 август 2011 г. е подписан договор между италианската компания Кооперативно дружество "Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена" за изграждане на лот 1 "Оризово - Димитровград" от автомагистрала "Марица". Дължината на тази отсечка е около 31 км, а срокът за изграждането е 25 месеца. Стойността на проекта е около 133 млн. лв. без ДДС. По първоначалния договор строително-монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило.

Причината за това е, че според изпълнителя през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и други "форсмажорни обстоятелства", които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима "стабилизация" на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение. Касае се за отсечка с дължина 1760 метра, не за целия участък.

Поради това АПИ са обявили обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Обществената поръчка е спечелена от "Пътища Пловдив" АД, с което на 30 юни 2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи с три обособени подобекта.

Според събраните доказателства в периода от 7 август 2014 г. до 30 юни 2015 г. в София, в качеството си на длъжностно лице, Лазар Лазаров умишлено не e положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ.

Лазаров не е възложил проверка, която да установи дали предвидените строително-монтажни работи за единия подобект не са били вече включени в предмета на договора от 2011 г., сключен между АПИ и "Чи ем Чи ди Равена".

Освен това, той не е поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка, и разчети как е формирана прогнозната ѝ стойност от близо 43 млн. лв. без ДДС. Въпреки това Лазаров сключил договора от 30 юни 2015 г. с "Пътища Пловдив" за допълнителни дейности на стойност 51,3 млн. с ДДС.

АПИ е заплатила на "Пътища Пловдив" АД 30,5 млн. лева за строителството на единия подобект, въпреки че е следвало тези дейности да се извършат от "ЧИ ем Чи ди Равена" по договора от 2011 г. На практика договорът между АПИ и "Пътища Пловдив" от 2015 г. предвижда изпълнение на вече договорени строително-монтажни работи, по които за възложителя има задължение за плащане.

Агенцията е заплатила на "Пътища Пловдив" и сумата от 4,67 млн. лева за направата на дренажни матраци на друг подобект, въпреки че направата им е била ненужна.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Възприемам формулировката "безстопанственост" като евфемизъм!

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел