Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес и синдикати договориха пакет с 54 допълнителни антикризисни мерки

Хора без право на обезщетение за безработица да получат ваучери за храна е сред предложенията

Бизнес и синдикати договориха пакет с 54 допълнителни антикризисни мерки

Снимка: getty

Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54 допълнителни антикризисни мерки, като документът вече е изпратен до кабинета на премиера Бойко Борисов, съобщава БНР. Преговорите по мерките продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Едно от предложенията е да се поиска нотификация от Европейската комисия за периода 31 юли - 31 декември 2020 г. за удължаване на действието на схемата 60/40 и за разширяване на обхвата ѝ. 

Сред лансираните от работодателските и синдикалните организации предложения са в обхвата на схемата "60/40" да се включи и селското стопанство, а за секторите "Туризъм" и "Транспорт" тя да се трансформира в "80/20".

Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на сто от осигурителния доход при запазване на максималния осигурителен доход до края на 2020-та година.

Още по темата

За уволнените по време на извънредното положение, които нямат право на обезщетение за безработица, да се предвидят ваучери за храна на стойност линията на бедност е друго предложение, по което има съгласие.

Да се въведе допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния осигурителен институт за уязвими групи работници, като майки с малки деца и възрастни - също до края на 2020 година. Това са част от другите консенсусни мерки.

Единодушна подкрепа от бизнеса и синдикатите има и мярката за прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са преустановили дейността си.

Националният осигурителен институт (НОИ) досега е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании по мярката 60/40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика. 

Още по темата

Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия, уточняват от ведомството. 

Изчисленията сочат, че почти 240 хиляди работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. 

В сряда Министерският съвет реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.

Първоначално схемата „60/40" трябваше да продължи да действа до рая на извънредното положение. 

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
В допълнение на горното мога да потвърдя,че 60/40 в момента се ползва само и единствено за измама ! Например водят се на 4 часа , но работят на 8 и се ползва схемата 60/40 !
0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хора стига глупости 60/40 е пълна измама. Плаща се 100% на хора за да НЕ ходят на работа. Никъде по света няма такова нещо. Нормално е ако не ходиш на работа и не полагаш труд да не си вземаш изцяло заплатата. Правилната мярка е 60 на 0 + осигуровките от държавата.Едно нещо не направихте като хората ! Глупаво правителство !

Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто