Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес и синдикати: Мярката 60/40 работи, но трябва да бъде модифицирана

Васил Велев и Пламен Димитров очакват промяна и подобрение след анонсираното надграждане от 1 юли за промяна на мярката на 80/20

Бизнес и синдикати: Мярката 60/40 работи, но трябва да бъде модифицирана

Снимка: Ройтерс

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров не са на едно мнение за ефективността на мерките в подкрепа на икономиката по време на пандемията от коронавирус.

Още по темата

В студиото на БНТ Велев посочи, че повечето мерки в подкрепа на бизнеса са се забавили. Според синдикалния лидер Димитров предприетите от правителството мерки помагат на икономиката, необходимо е само да се помисли за повишаване на обезщетенията за безработица на хората, които са се осигурявали на пълната сума и за допълнителен отпуск за родителите, чийто платен отпуск изтече.

В Тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60/40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи", обясни Димитров. „Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно“, посочи той.

По думите му, близо 250 хиляди работници и служители очакват изплащането от НОИ.

Президентът на КНСБ смята, че като цяло мярката работи. „Затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт“, допълни Пламен Димитров.

„40% са на минимално обезщетение за безработица, което е 9 лева дневно, независимо дали сме го осигурявали на пълна заплата - от тези 90 хиляди души 40% - около 35 хиляди души - са на минимално обезщетение на безработица", изтъкна синдикалистът.

Той изброи секторите от икономиката, към които е насочена подкрепата - транспорт, индустрия, строителство. „Ще останат оценките, но ще изчакаме до края на юни и по-нататък, когато завърши", каза Димитров и потвърди, че 249 хиляди работници и служители чакат своите пари от НОИ.

Синдикалният лидер призна, че натоварването е огромно и в Агенцията по заетостта, и в НОИ, като само половината от работниците са получили парите си. „Има проблеми при размера, който се плаща“, подчерта той.

Васил Велев също е убеден, че мярката работи. Той обаче посочи, че до момента тя обхваща едва 5% и трябва да бъде модифицирана, като не се чака до 30 юни. Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне.

Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма „Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес“, разкри Велев.

Председателят на АИКБ напомни, че още при създаването на мярката 60/40 от работодателската организация са предупредили, че тя няма да има достатъчен обхват в този вид.

„Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от 1 юли. Очакваме 80/20 да стане факт час по-скоро“, допълни и президентът на КНСБ.

Васил Велев подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и настоя изплащането на финансовите помощи за бизнеса да се ускори.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19