Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес и синдикати не постигнаха съгласие за заплащането на нощния труд

Ще бъде създадена работна група за промени в трудовото законодателство, която ще разгледа въпроса

Бизнес и синдикати не постигнаха съгласие за заплащането на нощния труд

Снимка: Pixabay

Социалните партньори не постигнаха съгласие за заплащането на нощния труд. Предложението на КТ "Подкрепа" за увеличение на възнаграждението за нощен труд ескалира тона в рамките на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Обединихме се, че това заплащане на нощния труд е неадекватно на другите равнища на заплащане. Минимална работна заплата, средна работна заплата, въобще на равнището на доходите в страната към 2018 година”, посочи Петков. И допълни, че в бюджета за следващата година не са предвидени допълнителни пари за по-висока добавка за нощен труд за служителите на МВР, отбраната и здравеопазването.

В началото на следващата година ще бъде създадена работна група за промени в трудовото законодателство, която ще разгледа въпроса с възнаграждението за нощен труд. 

Още по темата

Синдикатът предлага то да стане процент от минималната работна заплата за страната – 0,5 на сто от нея за един час нощен труд. Така при минимална работна заплата 560 лева - заплащането за час нощен труд би станало 2,80 лева. Другият вариант на предложението е възнаграждението да се обвърже с основната заплата, пак в същия процент. Сегашната стойност на заплащането от 0,25 лв. на час е определена през 2007 година.

Позициите на бизнеса и синдикатите са противоположни.

Работодателските организации се съгласиха, че след повече от 11 години е възможно нормативната разпоредба за нощния труд да бъде преразгледана, но срещу отпадане на добавката за "клас прослужено време", отпадане на задължението за заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и пр. Бизнесът настоява всички въпроси да бъдат разглеждани успоредно.

Работодателите посочиха, че в 38 бранша през колективното трудово договаряне тази смешно ниска ставка е на по-високи нива, а на ниво предприятия в пъти по-голяма, като в енергетиката дори достига 2,80 лв.

Главният секретар на Българския лекарски съюз каза, че ставката не е повишавана от десет години. Работещите нощна смяна и специално в сферата на здравеопазването са подложени на едни условия, които натоварват страшно много организма и водят много често до сърдечно-съдови заболявания.

Ася Гонева от КНСБ обяви, че час нощен труд може да се индексира с ръста на минималната заплата от 2007 досега, което ще доведе до 87 стотинки на час.

От бранша "Авотбусни превози" възразиха срещу механичното увеличение заради субсидираните пътувания на учениците, пенсионери и други категории, компаниите губят. 

От КТ "Подкрепа" останаха недоволни от предложението за работна група. Ваня Григорова от синдиката каза, че предложението на министъра за работна група е предложение нищо да не се случи, защото тези въпроси многократно са били обсъждани между социалните партньори без резултат. По думите й докато се оплакваме, че оставаме без медицински сестри, продължават да не се правят промени, които да ги задържат в страната.

От Българския лекарски съюз отбелязаха, че допълнителното възнаграждение за една нощна смяна в сектора е около 1,60 лв., колкото билет за градски транспорт.

В нощен труд са заети около 400 хиляди души в България.

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията