IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът остава без съществена промяна през март

Индексът обаче е доста далече от миналогодишния си връх през май 2018 г., когато показателят достигна най-високо си ниво от 2010 г.

13:37 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През март стопанската конюнктура в България се запазва приблизително на нивото от февруари, като се наблюдава подобрение единствено в търговията на дребно. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Според графиките на НСИ индексът обаче е все още доста далече от миналогодишния си връх през май 2018 г., когато показателят достигна най-високо си ниво от 2010 г.

nsi1 nsi1

Данните за бизнес климата в промишлеността пез март показват, че в този сектор няма особена промяна на индекса спрямо предходния месец. Анкетата на НСИ отчита намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца. Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, като през текущия месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца

nsi2 nsi2

В строителството също няма особена промяна на стопанската конюнктура през март на месечна база. Очакванията на строителните предприемачи, както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, остават оптимистични. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на увеличение. Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, като анкетата отчита засилване на негативното влияние на първия фактор. По отношение на продажните цени в строителството мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

nsi3 nsi3

През март индексът на бизнес климата в търговията на дребно нараства с 2,6 пункта спрямо февруари. Според НСИ причината е главно поради по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно обема на продажбите през следващите три месеца се подобряват. Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е конкуренцията в бранша, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По-голяма част от търговците на дребно очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

nsi4 nsi4

Индексът в сектора на услугите запазва приблизително равнището си от февруари. Оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са резервирани, като и очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения. Основните пречки за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. nsi5 nsi5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още