IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът отново се влошава през ноември

Най-песимистични са настроенията на фирмите в строителния сектор, услугите и търговията на дребно

12:46 | 27.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът отново се влошава през ноември

Бизнес климатът отново се влошава през ноември, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

След като през октомври бизнес климатът отбеляза ръст от 1 пункт, през ноември показателят намалява с 0,5 пункта основно заради влошените настроения на мениджърите в строителния сектор, който навлиза в неактивния зимен сезон.

Силен спад се наблюдава и на бизнес климата в търговията на дребно, въпреки приближаващите празници, които по принцип са по-силен период за търговците, както и в услугите.

Единствено в промишлеността бизнес климатът отбелязва ръст от 0,8 пункта спрямо октомври. Мениджърите в сектора посочват, че се подобрява настоящата производствена активност, благоприятни са прогнозите им и за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните пречки за развитието на отрасъла. Очакванията са цените да останат без промяна през следващите три месеца.

Що се отнася до строителството, бизнес климатът в отрасъла се понижава с 1,6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Песимистична е и прогнозата на мениджърите в сектора през следващите три месеца, в които се очакват съкращения на персонал.

Основните проблеми пред строителния бизнес са свързани с несигурната икономическа среда, както и с конкуренцията в бранша и финансовите проблеми на фирмите, макар и неблагоприятното въздействие на последния фактор да намалява, отчитат от НСИ.

Бизнес климатът в търговията на дребно намалява с 1 пункт през ноември, но очакванията на търговците са по-благоприятни за следващите три месеца, основно заради предстоящите коледни празници.

Същевременно бизнес климатът в сектора на услугите се понижава с 1,4 пункта, като прогнозите за търсенето през следващите три месеца също се влошават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още