Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес климатът продължава да се подобрява

Оптимизъм се наблюдава във всички сектори за втори пореден месец

Бизнес климатът продължава да се подобрява

Снимка: Pixabay

През юни бизнес климатът в България се подобрява за втори пореден месец, след като през април стопанската конюнктура се срина до най-ниско ниво от февруари 1997 г. Влошаването на бизнес климата започна още  през март, след като в средата на месеца бе въведено извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса, което пък наложи сериозни ограничения за някои бизнеси, както и в предвижването на гражданите. През май обаче започна леко подобрение.

Общият показател на бизнес климата през юни се повишава с 11,4 пункта в сравнение с май, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 9,7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността, следвана от фактора „други“, посочени съответно от 55,9 и 34,2% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца (фиг. 5 от приложението).

През юни бизнес климатът в строителството се покачва с 14,4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец се увеличават, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са оптимистични. Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и фактора „други“. Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

При търговията на дребно ръстът е с 15,8 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са също по-позитивни. Основната пречка за дейността в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от търговците да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Подобрението на бизнес климата при услугите е със 7 пункта, което се дължи на по-позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца. Най-сериозните проблеми за бизнеса на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и фактора „други“. Относно продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август